babyvoeding

Babyvoeding: wat moet je weten?

Na zes maanden is het ongeveer tijd voor de eerste hapjes vaste voeding. Je kan merken dat je baby hier klaar voor is op het moment dat hij sabbelende geluidjes maakt en op zijn knuistjes begint te sabbelen. Je kan niet direct volledig in één keer overstappen van de melk die je baby gewend is naar een dieet met alleen maar vaste voeding. Je dient dit langzaam af te bouwen. Zo kan je rond een maand of zes beginnen met de eerste hapjes. Je baby zal dan langzaam kunnen wennen aan vast voedsel. Dit is namelijk een grote verandering voor het lichaam.

Je kunt ook iets eerder beginnen maar doe dit niet als je baby jonger is dan vier maanden. Het darm stelsel is dan nog niet voorbereid op vast voedsel. Als je baby zes maanden is kun je beginnen met het helemaal overschakelen op vast voedsel. Voor die tijd is en blijft melk de basis van het eetpatroon van je baby.

babyvoedingZelf maken of toch kopen?

Als je babyvoeding gaat geven kun je er voor kiezen om dit zelf te maken of gaan voor babyvoeding uit een potje. Beide manieren hebben voor- en nadelen. Zo zal babyvoeding wat je zelf hebt gemaakt meer voedingsstoffen bevatten dan de varianten uit een potje. Toch zijn de varianten uit een potje tegenwoordig zo gemaakt dat er een hoop belangrijke voedingstoffen in zitten. Het is op die manier bijna te vergelijken met het eten wat je zelf maakt. Het grootste voordeel van een potje is het gemak.

Voor voedsel voor je baby moet je vaak apart koken aangezien ze niet veel zout mogen hebben. Op die manier ben je dus al snel meerdere maaltijden aan het koken. Zeker als je baby geen zin heeft om te eten kan dat erg vervelend zijn. Het voedsel uit een potje is een kwestie van openmaken, in een bakje doen en opwarmen. Als het opgewarmd is kun je vervolgens direct beginnen met eten geven. Een potje is erg gemakkelijk dus.

baby etenNiet gelijk met zoet beginnen

Van nature zal je baby zoet eten normaliter gelijk lekker vinden. Zoet is namelijk een smaak die ons lichaam gelijk accepteert. Als je je baby een fruithapje geeft dan zal hij dit ook gelijk opeten. Het is daarom belangrijk om niet gelijk met zoet eten te beginnen. De kans dat ze daarna ander voedsel niet lekker vinden is vele malen groter. Aangeraden wordt om te beginnen met groentehapjes. Specifiek met groentehapjes die niet gemixt zijn.

Zo kun je bijvoorbeeld beginnen met wortel, broccoli en erwten om er achter te komen welke groente ze lekker vinden. De kans dat je baby dit direct lekker vindt is niet groot. Van belang is dan dat je blijft volhouden. Na een tijdje zal je baby het eten accepteren, wat het in de toekomst makkelijker maakt om eten te geven. Zodra je kindje is gewend aan groenten die je hebt gegeven kun je wat fruithapjes proberen. Je zal zien dat dit er als zoete koek in gaat.

Gepubliceerd door

Laure-Anne

Laure-Anne is professioneel voedingsconsulente en geeft haar klanten professioneel advies op het vlak van gezondere voedingsgewoontes. Bij Family Sponge schrijft Laure-Anne soms ook artikels over gezonde voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.