Als je snel een aantal kilo’s kwijt wilt raken, dan lijkt een crashdieet dé perfecte oplossing. Het begint altijd geweldig; je valt snel af, je voelt je vol energie en dan; een terugval. Je kunt de hele dag aan niets anders denken dan eten, en dat is logisch. Door het drastisch minderen van het aantal kilocalorieën heb je de hele dag een hongergevoel. Met een crash dieet zet je jezelf op zo’n strikt regime, van honger hebben en afzien, dat je lichaam op een gegeven moment zegt: ‘Genoeg!’
Een crashdieet werkt niet
95% van de mensen die op dieet gaan faalt. Als je een crashdieet volgt leg je jezelf restricties en beperkingen op. Daarnaast ontneem je jezelf van essentiële en waardevolle voedingsstoffen.
Het gevolg; je krijgt een hekel aan diëten. Je raakt erdoor gefrustreerd, omdat de lijst met voeding wat je niet mag eten enorm lang is.
Wat is een crash dieet?
Als je een crash dieet volgt, eet je minder calorieën dan je lichaam nodig heeft. Afvallen is eigenlijk heel erg simpel; als je minder calorieën eet dan je verbruikt, dan val je af. Je kunt dit bereiken door ‘f minder te eten, óf meer te gaan bewegen (of allebei). Bij een crash dieet krijg je niet meer dan 1200 kilocalorieën binnen per dag. Bekende voorbeelden van dit soort diëten zijn bijvoorbeeld het koolsoepdieet, het ziekenhuisdieet, het brooddieet, het sapdieet, het yoghurt dieet, afvallen met behulp van maaltijdvervangers of shakes en het Sonja Bakker dieet.
De gevolgen van een crash dieet
Als je een crash dieet volgt dan heeft dit negatieve gevolgen voor de manier waarop je denkt, je mindset, maar ook je stofwisseling. In de eerste twee weken van dit dieet zul je enorm veel kilo’s verliezen. Dit lijkt positief, maar als je af wilt vallen is het belangrijk dat je vetten verbrandt. Nu verlies je alleen maar vocht en spiermassa. Dat de teller op de weegschaal super snel naar beneden gaat, zorgt natuurlijke voor een enorme motivatie boost. Echter, je lichaam is er niet blij mee. Het volgen van een crash dieet zorgt ervoor dat je enorm veel voedingsstoffen mist die jouw lichaam gewoon nodig heeft.
Daarnaast schakelt je lichaam om naar de ‘spaarstand’. Omdat het veel te weinig voedingsstoffen binnen krijgt, zal je stofwisseling langzamer gaan werken, zodat het minder energie verbruikt. Om extra energie te krijgen zal je lichaam dan ook je spiermassa aanspreken. En wat je wel eet tijdens je crash dieet, wordt als vetreserve opgeslagen.
Het gevolg? Je raakt spiermassa kwijt in plaats van vet en je stofwisseling wordt volledig in de war gebracht. Als je na je dieet weer op een normale manier gaat eten, zal je lichaam alles als vet opslaan, uit angst dat er weer een periode komt waarin je lichaam tekort komt.
Wat kun je wel doen?
Gezond en gevarieerd eten, voldoende bewegen en nooit meer op dieet gaan is het beste wat je voor je lichaam kunt doen. Eet veel groenten en fruit, peulvruchten, volkoren producten en gezonde vetten als avocado en noten. Zorg ervoor dat je lichaam alle voedingsstoffen binnenkrijgt die het nodig heeft en beweeg daarnaast voldoende. Dat is de beste manier voor een gezond lichaam.
Gepubliceerd door