proteïnedieet

Dieettest: het proteïnedieet voor- en nadelen

Een proteinedieet behoort tot de meest voorkomende diëten ter wereld. Gedurende een proteinedieet focus je je op het binnenkrijgen van zo veel mogelijk proteïne, oftewel eiwitten. Daarnaast minimaliseer je de hoeveelheid aan vetten die je nuttigt. Ook de hoeveelheid aan koolhydraten wordt zeer laag gehouden bij een proteinedieet. Het volgen van een proteinedieet heeft diverse voordelen voor een gezonde levensstijl, maar daarnaast ook voor de algemene gezondheid van het lichaam en de spieren. Je houdt de hoeveelheid aan proteïne die je binnenkrijgt bij in grammen. Hetzelfde doe je met koolhydraten en in de meeste gevallen houd je ook de hoeveelheid calorieën die je eet bij.

proteinerijke voedingWaarom een proteinedieet?

Een proteinedieet, ook wel bekend als een eiwitdieet brengt diverse voordelen met zich mee. Proteïnen zijn stoffen die het menselijk lichaam helpen bij het ontwikkelen, maar ook bij het behouden van spiermassa. Om die reden eten fanatieke sporters dan ook veel producten met veel proteïnen, eiwitten dus. Wanneer je een zware krachttraining sessie hebt gehad heb je gedurende de training kleine scheurtjes in de spieren veroorzaakt die je getraind hebt. Deze scheurtjes zullen herstellen en zodra deze zijn hersteld is je spier een stuk sterker dan voorheen. Die herstelfase gaat echter een stuk beter en gezonder als je voldoende eiwitten eet. Spieren ontwikkelen immers door eiwitten.

Een tekort aan eiwitten kan in sommige gevallen zorgen voor verzuring van de spieren. Bij een eiwitdieet is een groot voordeel dan ook dat je zelfs als je niet traint een grote hoeveelheid aan spiermassa behoudt. Dit heeft te maken met het feit dat eiwitten spieren onderhouden. Je zult dus tijdens een eiwitdieet vet verliezen doordat je een stuk minder vetten en suikers eet, maar je zult weinig tot geen spiermassa verliezen in verband met de proteïnen die je wel gewoon binnenkrijgt. Je kunt dus vet verliezen, fitter worden, lekkerder in je vel zitten en een gezondere levensstijl creëren, maar dit alles zonder tegelijkertijd ook een grote hoeveelheid aan spiermassa te verliezen.

proteïnedieetIn welke producten zitten er proteïnen?

Proteïnen zitten in ongelofelijk veel voedingswaren. In producten die dagelijks gegeten worden zitten vetten, koolhydraten, eiwitten en nog veel meer. De focus bij een proteinedieet ligt er echter op producten te kiezen die zo weinig mogelijk koolhydraten en vetten bevatten, maar wel zo veel mogelijk eiwitten. Voorbeelden van producten die veel proteïnen bevatten zijn vrijwel alle vleeswaren. Een biefstuk van 100 gram bevat bijvoorbeeld al snel meer dan 20 gram aan eiwitten, dit terwijl 100 gram biefstuk niet eens zo veel is. Een stuk kip kan wel tegen de 30 gram eiwitten bevatten per 100 gram. Een hele kip weegt vaak bijna een hele kilo, wat dus betekent dat een hele kip ongelofelijk veel eiwitten bevat.

Belangrijk is in deze situaties de vleeswaren te eten op een dusdanige wijze dat deze niet in vet worden bereidt. Een gefrituurde kipburger is dus een afrader tijdens het dieet. Een voorbeeld van een aanrader is een stuk kip dat in de oven is bereid. Een ander voorbeeld van een product dat veel proteïnen bevat is vis. Vrijwel iedere soort vis is rijk aan eiwitten, maar bevat daarnaast ook andere stoffen die voor gezonde energie zorgen. Tonijn is een voorbeeld van vis met weinig vet, maar veel eiwitten. Een blik tonijn in water bevat gemiddeld 40 gram aan eiwitten. Ook magere kwark is een absolute aanrader. Een pak magere kwark heeft al snel 50 gram eiwitten. In magere kwark zit weinig tot geen vet.

Als je door middel van je normale voeding niet aan de juiste hoeveelheid eiwitten komt op dagbasis is een eventuele optie nog het nuttigen van eiwitshakes. Eiwitshakes worden met name na trainingen gedronken om spierherstel mee te helpen, maar ook tijdens een proteinedieet is een vegan eiwitshake een aanrader. Kies wel een shake met weinig tot geen suikers. Een goed moment voor het drinken van de shake is net voor het slapen.

proteinedieet shakeWanneer doe je een proteinedieet?

Een proteïnedieet kan op diverse momenten erg voordelig zijn. Zoals gezegd is het grote voordeel van dit dieet dat je weinig tot geen spiermassa kwijtraakt, maar wel overtollige vetten verliest. Een goed moment om dit te doen is bijvoorbeeld als je een behoorlijke hoeveelheid aan spiermassa hebt gecreëerd, maar tegelijkertijd ook een grote hoeveelheid aan vet hebt aangemaakt. Indien je dan in de situatie zit dat je dit vet wilt verbranden, maar de grote hoeveelheid aan spiermassa wilt behouden is een eiwitdieet ideaal.

Je stopt simpelweg met het eten van verkeerde suikers, zoals snoep en chocolade en de verkeerde vetten zoals frituur, maar je blijft veel eiwitten binnenkrijgen. Het is in deze situatie wel een aanrader te blijven sporten. Als het zo is dat je tijdens je proteinedieet daadwerkelijk de spiermassa die je de afgelopen maanden, misschien jaren hebt opgebouwd wilt behouden is het een aanrader wel je spieren te blijven trainen. Stop niet met je krachttraining, maar voeg hier eventueel een carxdiotraining aan toe. Dit stimuleert de verbranding van je overtollige vetten. Het doel is immers vet verliezen en spiermassa behouden.

Verder is een eiwitdieet voor sommigen ook een slimme optie gedurende een vakantie. Veel mensen beleven immers de stres dat ze op vakantie tijdelijk niet kunnen trainen. Zij maken zich zorgen om hun spiermassa en zijn bang deze te verliezen door het niet trainen. Ook zijn mensen bang op vakantie aan te komen in vet.

Een eiwitdieet bestrijdt dit op de optimale manier. Wanneer je tijdens een vakantie van bijvoorbeeld 2 weken genoeg eiwitten binnenkrijgt zal de spiermassa die je verliest immers geminimaliseerd worden. Als je het volledige dieet volgt en dus ook zorgt voor weinig vetten en weinig suikers die je binnenkrijgt zul je na afloop van je vakantie nauwelijks spiermassa zijn verloren.

Het is slim om in dit geval je eiwitdieet gepaard te laten gaan met enkele thuisoefeningen om het behouden van je spiermassa extra te stimuleren. Op 2 momenten op de dag 25 keer opdrukken kan al een enorme invloed hebben op je spieren. In sommige gevallen ontwikkelen spieren zich zelfs verder door de combinatie van het eiwitdieet en het opdrukken. Ook zwemmen op vakantie is een veel voorkomend iets, dat ook veel vet verbrandt.

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.