Soepdieet

Dieettest Soepdieet: Snel afvallen met het soependieet

Het soepdieet klinkt erg gezond. Je gaat alleen maar verse en zelfgemaakte soepen eten die barstensvol met groenten zitten. Dat is ook gezond, maar dit dieet valt wel onder de crashdiëten. Bij een crashdieet beperk je jouw calorie-inname sterk tot onder de 1.000 calorieën per dag, in plaats van de benodigde 2.000 tot 2.500 calorieën. Hierdoor verlies je in korte tijd veel gewicht. Omdat je met een crashdieet niet de nodige veranderingen aanbrengt in je leefstijl om op een duurzame manier gezonder te gaan eten, wordt dit vaak afgeraden. Wel kan het je helpen om bijvoorbeeld een vliegende start te maken. Dit moet je weten over het soep-dieet.

Geschiedenis soepdieet

Dit dieet stamt uit de jaren ’50 en is daarmee één van de oudste diëten die nog altijd populair zijn. Het dieet is, net als het Ziekenhuisdieet, ontstaan in de medische wereld. Om mensen binnen korte tijd af te laten vallen, bijvoorbeeld voordat ze in aanmerking komen voor een operatie of andere medische behandeling. Dit dieet is bij vlagen weer erg populair en ondertussen zijn er ook andere namen en varianten voor, zoals het Sacred Heart dieet.

soepdieet groene soepHoe werkt het soepdieet

Het soep-dieet is eenvoudig en duidelijk. Aan de basis staat een zelfgemaakte soep van verse producten die je de hele dag door ongelimiteerd mag eten. Daarnaast heb je iedere dag nog wat extra’s die zorgen voor de nodige energie. Wat je naast soep mag eten is iedere dag weer anders, maar bestaat voornamelijk uit veel fruit en groente en haast geen koolhydraten. Per dag krijg je op deze manier tussen de 800 en de 1.000 calorieën binnen, wat zorgt voor een groot tekort.

Je volgt het dieet 7 dagen lang en moet daarna stoppen. Wil je het soepdieet nog een keer herhalen of opvolgen met een ander dieet? Dan valt het aan te raden om eerst minimaal 7 dagen te wachten. Diverse voedingsmiddelen moet je echt laten staan zolang je dit dieet volgt. Dit zijn frisdranken, alcohol, brood en dieetdrankjes. Wat je wel mag drinken zijn water, ongezoete thee en koffie, verse fruitsap en bessensap en magere melk.

Detox

Het soepdieet kan ook wel gezien worden als een detox, waardoor het goed is voor je gezondheid als je het niet te vaak herhaalt binnen korte tijd. Tijdens een detox worden namelijk de opgeslagen gifstoffen in je lichaam afgevoerd. Dit kun je zien als een grote schoonmaak. Door heel veel water te drinken tijdens het dieet kun je veel gifstoffen in je lichaam via de natuurlijke weg afvoeren.

Hoe veel kilo val je af met het soepdieet?

Het is de bedoeling dat je binnen 7 dagen tussen de 4 tot 7 kilo afvalt. Het wordt aangeraden om het dieet precies 7 dagen te volgen, niet langer en niet korter. Hierdoor is het voor veel mensen wel goed vol te houden vergeleken met een langer dieet waar je meer discipline voor nodig hebt. Wel is er een groot risico op het jojo-effect, waardoor je na afloop direct weer aankomt. Je kunt het dieet dieetherhalen om meer af te vallen. Door bijvoorbeeld 2 of 3 keer achter elkaar een week lang soep te eten, met telkens genoeg rustdagen er tussen, kun je zo’n 15 kilo afvallen in een maand. Je lichaam krijgt genoeg vocht binnen om afvalstoffen uit het lichaam af te voeren.

Het soepdieet is geschikt voor iedereen die snel een paar kilo wilt afvallen. Je krijgt niet snel last van een hongergevoel omdat je onbeperkt soep mag eten. Wel is het belangrijk dat je je goed aan de richtlijnen houdt, maar het staat je vrij om kleine aanpassingen te doen als dit nodig is. Doordat je geen vezels eet kun je last krijgen van diarree. Luister altijd naar je eigen lichaam en pas indien nodig het dieet een beetje aan je eigen behoeftes aan. Je kunt bijvoorbeeld dagelijks één of twee volkoren boterhammen toevoegen zodat je ontlasting weer normaal wordt.

Jojo-effect vermijden

Een groot nadeel van het soepdieet is dat er een grote kans is dat je te maken krijgt met het jojo-effect. Je verliest namelijk veel kilo’s tijdens het dieet, maar omdat je dit zo’n korte tijd volgt is dit geen lichaamsvet maar vocht en spiermassa. Na afloop van het dieet wilt je lichaam de vochtbalans en spiermassa weer herstellen. Zodra je weer normaal gaat eten worden er dus meer reserves opgeslagen. Ook heeft je lichaam het metabolisme vertraagd om zich in te stellen op het dieet. Dit zorgt ervoor dat je sneller aankomt wanneer je weer normaal eet. Door het soepdieet op te volgen met een ander dieet dat duurzamer is, kun je voorkomen dat je direct weer veel aankomt.

Ervaringen met het soep-dieet

soepdieet soep kikkererwtenUit de ervaringen van mensen die dit dieet hebben gevolgd blijkt dat het toch lastiger is dan verwacht om de zeven dagen vol te maken. Veel mensen haken na drie of vier dagen af omdat ze geen soep meer kunnen zien. Ook al is de soep nog zo lekker, om een bepaalt moment komt er een sterke behoefte aan iets zoets, zouts of hartigs. Mensen die het wel volhouden geven wel aan dat je flink af kunt vallen met dit dieet. Vaak is dit wel een tijdelijk effect, waardoor het bijvoorbeeld wordt toegepast door vrouwen die bijna gaan trouwen of er op een specifiek moment extra slank uit willen zien.

Welke soep gebruik je?

Wil jij het soep dieet gaan volgen en vraag je je af welke soep je hiervoor moet gebruiken? Dit mag je helemaal zelf bepalen maar het is wel belangrijk dat je de soep zelf maakt, want een kant-en-klare soep is stukken minder gezond. Van origine staat koolsoep aan de basis, maar veel mensen kiezen tegenwoordig ook voor een groentesoep. Maak zelf een goed gevulde soep bomvol verse groenten. De soep mag geen enkele vorm van toevoegingen of bijvoorbeeld vermicelli bevatten, want dat is gewoon witte pasta. Ook mag je geen zout gebruiken. Vermijd dus ook kant en klare kruidenmixen omdat deze veel te veel zout en andere onnodige toevoegingen bevatten. Je kunt de soep lekker op smaak brengen met verse kruiden.

Gepubliceerd door

Laure-Anne

Laure-Anne is professioneel voedingsconsulente en geeft haar klanten professioneel advies op het vlak van gezondere voedingsgewoontes. Bij Family Sponge schrijft Laure-Anne soms ook artikels over gezonde voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.