gezondheidsvoordelen groene thee

De belangrijkste gezondheidsvoordelen van groene thee

Oorspronkelijk komt groene thee uit Azië en het Midden-Oosten. Inmiddels is het ook in Europa razend populair. Dat komt niet alleen doordat er zoveel variaties van bestaan en omdat het gewoon een lekkere thee is, ook brengt het drinken van deze thee veel voordelen voor de gezondheid met zich mee. Lees hieronder verder om er achter te komen welke deze voordelen precies zijn.

kopje groene theeWat is groene thee precies?

Voordat we het gaan hebben over de voordelen, is het slim om eens te kijken waar groene thee nu eigenlijk precies uit bestaat. Zo bestaan de bladeren van deze theesoort uit verschillende belangrijke antioxidanten. Één daarvan zijn de polyfenolen. Deze antioxidant bestaat uit allerlei stofjes die er voor zorgen dat deze thee gunstig is voor je lichaam.

Een voorbeeld van zo’n stofje is de epigallocatechinegallat, oftewel EGCG, dat dient als een gezondheidsregulator en daarnaast breekt het vet af. Naast antioxidanten bevat deze thee ook theïne. De hoeveelheid theïne in thee is een stuk minder dan de hoeveelheid cafeïne in koffie, dus je zult er niet gespannen of zenuwachtig van worden. Als laatste is er theanine in de bladeren te vinden, wat juist weer een stofje is dat een kalmerend effect heeft.

De antioxidanten in groene thee

Zoals je net hebt kunnen lezen, deze thee zit vol met antioxidanten. Hiermee hebben we ook direct het grootste voordeel van deze theesoort te pakken: de antioxidanten werken ontstekingsremmend, vooral als je regelmatig een kopje drinkt. Het drinken van deze thee is dus ook heel goed om de gezondheid in je mond en van je gebit op peil te houden én helpt het bij het voorkomen van een slechte adem. Een ander kenmerk van de werking van antioxidanten is dat ze een positief effect hebben op het cholesterol en vermindert het het risico op hart- en vaatziekten.

Andere voordelen van deze theesoort

Onderzoek wees uit dat groene thee een rustgevende werking heeft en dus helpt stress te verminderen en daarbij ook je nachtrust verbeterd. Ook is bewezen dat deze theesoort een gunstig effect heeft op diabetes type 2. Dat komt omdat het je bloedsuikerspiegel stabiel houdt. Daarnaast werkt de thee preventief bij hersenziektes zoals Parkinson of Alzheimer.

Afvallen met groene thee

Veel mensen zeggen dat je kunt afvallen door regelmatig een kopje van deze thee te drinken. Dit moet je niet helemaal letterlijk nemen. Het zorgt er namelijk niet voor dat je van de een op de andere dag een paar kilo’s kwijt bent. Wat het wel doet, is een handje helpen in het Afvallen groene theeafvalproces. Het verminderen van slecht cholesterol is daar onderdeel van. Een andere werking van de thee zijn de antioxidanten die een enzym in werking stellen die helpt bij het afbreken van vet. Je stofwisseling versnelt en daardoor zal je lichaam meer en sneller energie en vet verbruiken. Hierbij is het wel van belang dat je regelmatig een kopje moet drinken.

Voor een optimaal effect zijn dat er zo’n drie a vier per dag. Let erop dat wanneer je een kopje thee zet, het water na het koken eerst laat afkoelen naar 80 graden. Doe hierna pas het theezakje in het water. Op deze manier blijven de goede stoffen in de thee intact. Een andere optie is natuurlijk gewoon het nemen van groene thee supplementen; maar let hier mee op: hoe meer processing er wordt gedaan, hoe minder voordelen er overblijven. Ik blijf fan van gewoon genoeg kopjes groene thee zetten!

Gepubliceerd door

Laure-Anne

Laure-Anne is professioneel voedingsconsulente en geeft haar klanten professioneel advies op het vlak van gezondere voedingsgewoontes. Bij Family Sponge schrijft Laure-Anne soms ook artikels over gezonde voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.