ginsengthee

Ginseng Thee: waarom ginseng wordt beschouwd als wondermiddel

Van alle bekende geneeskrachtige planten is ginseng waarschijnlijk de meest effectieve, legendarische en populaire. Het mag gezegd worden dat ginseng niet voor niets deze reputatie geniet.

Het positieve effect van ginseng op de menselijke gezondheid en prestaties heeft ertoe geleid dat de Chinese heersers enkele duizenden jaren geleden meer waarde aan de ginsengplant toekenden dan aan puur goud.

De wortel van de plant heeft een verkwikkende, regeneratieve werking op de mens. Je kunt het gebruiken in de vorm van thee, tabletten of poeder.

Als je ook wilt profiteren van de vele voordelen van ginseng, moet je weten wat de effecten van het gebruik van ginseng thee zijn. Je vindt al deze informatie in dit artikel.

Leer hoe je de kracht van de thee voor jezelf kunt gebruiken en breng je lichaam en geest naar een hoger niveau!

aziatische ginseng wortelsDe effecten van ginseng

Wetenschappers zijn van mening dat het effect van ginseng te wijten is aan de hoge concentratie aan werkzame stoffen in de wortel.

De ginsengwortel heeft een hoge concentratie aan componenten zoals sterolen of saponinen, die een aantal positieve effecten hebben op zowel het menselijk lichaam als de geest.

Verschillende soorten of varianten van ginseng hebben verschillende effecten op je conditie. In het algemeen worden geneeskrachtige planten met een dergelijk profiel adaptogenen genoemd, omdat ze in harmonie met de menselijke conditie werken.

Terwijl sommige soorten ginseng je geest kalmeren, zullen andere je energieker en gemotiveerder maken. Daarom wordt ginseng vaak een “intelligente plant” genoemd.

Des te belangrijker is het voor jou om te weten welk geslacht ginseng welk effect heeft.

Allereerst gaan we dieper in op de mogelijke effecten van ginseng thee. Alle effecten zijn bewezen door overeenkomstige wetenschappelijke studies en onderzoeksresultaten.

Ginseng thee kan je energie verhogen

Onderzoekers hebben ontdekt dat de ginsengwortel in staat is om het energieniveau van mensen te verhogen en hun vermoeidheid actief te verminderen.

Deze uitspraak is gebaseerd op een breed scala aan dierstudies die enkele componenten van ginseng, zoals polysacchariden en oligopeptiden, in verband brengen met verminderde oxidatieve stress en verbeterde energieproductie door cellen. Het drinken van ginseng thee remt de symptomen van vermoeidheid en zwakte.

Daarnaast bleek uit een vier weken durende studie waarbij de proefpersonen dagelijks een tot 2 gram Panax ginseng of een placebopreparaat namen dat de medicinale plant chronische vermoeidheid kan tegengaan en de drive bij mensen kan verhogen.

ginseng wortelsGinseng kan ontstekingen remmen

Naast de positieve effecten op je energieniveau en mentale mogelijkheden, heeft ginseng ook ontstekingsremmende effecten door zijn antioxiderende eigenschappen.

Uit enkele onderzoeken is gebleken dat ginseng thee en de werkzame bestanddelen daarvan, zoals ginsenosiden, de ontwikkeling van ontstekingen in de cellen kunnen voorkomen.

Kortgeleden werd de antioxiderende werking van rode ginseng aangetoond door meer dan zeventig vrouwen die dagelijks een extract van de wortel innamen en die na twaalf weken een opvallend verhoogde antioxiderende enzymatische activiteit vertoonden.

Hoe kun je ginseng nemen

Ginseng is een wortel die lijkt op gember of kurkuma. In de loop van de tijd hebben zich enkele doseervormen op de markt gevestigd.

Ginseng kan worden gebrouwen als thee, als poeder of extract, of in vloeibare vorm.

Panax ginseng wordt aanbevolen in dagelijkse doses van 200 tot 400 milligram. Dit is de laagste effectieve dosis voor volwassenen om positieve effecten op je cognitieve vaardigheden te bereiken.

Bereiding van ginseng thee

Een andere goede om ginseng aan je dagelijkse voeding toe te voegen is het zetten van een thee.

In China drinken mensen al bijna 5000 jaar ginseng thee en praktiserende artsen van de oude Chinese geneeskunde bevelen aan dat mensen boven de veertig jaar elke dag een kopje van de verkwikkende thee drinken.

Ginseng thee wordt, net als ginseng supplementen, gebruikt om de mentale en fysieke conditie van mensen te verbeteren.

De eerste belangrijke beslissing betreft het te gebruiken type ginseng. Amerikaanse ginseng (beter tijdens de warme maanden) en Koreaanse ginseng (beter tijdens de koude maanden) zijn beschikbaar voor ginseng thee. Als je geen verse ginsengwortel kunt vinden, kun je theebuiltjes, ginsengpoeder of gedroogde stukjes wortel gebruiken.

Als je eenmaal verse ginseng of gedroogd ginsengpoeder gekocht hebt, kun je als volgt een ginseng thee zetten:

  • Neem een theelepel wortelstukjes of ginsengpoeder en doe dit in een theefilter of metaalzeef, zodat de ginseng vervolgens in het water kan trekken.
  • Breng het water aan de kook en laat het afkoelen in de pot zonder ginseng gedurende twee tot drie minuten.
  • Giet het water voorzichtig in een beker waarin de ginseng in een metalen zeef hangt en het water er omheen kan stromen.
  • Laat de ginseng thee ongeveer vier tot vijf minuten trekken.
  • Puur voor smaak kan je bijvoorbeeld een basis van rooibosthee of groene thee nemen, als de ginsengsmaak voor jou te hard doorsmaakt.

Dan kun je genieten van de thee en als je wortelstukjes gebruikt hebt, kun je die zonder problemen opeten.

Soorten ginseng

Terwijl de Panax familie van ginseng (Aziatische en Amerikaanse ginseng) de enige “echte” soorten ginseng zijn vanwege hun hoge concentratie aan ginsenosiden, zijn er andere geneeskrachtige planten die min of meer verwant zijn aan de typische ginseng.

Braziliaanse ginseng (Pfaffia Paniculata)

Braziliaanse ginseng staat ook bekend als sumawortel en groeit in de regenwouden van Zuid-Amerika. In de Portugese taal betekent “Suma” “voor alles” en staat symbool voor het veelzijdige effect van de wortel.

De sumawortel zou een positief effect hebben op het testosterongehalte bij mannen en vrouwen en kan de gezondheid en prestaties van de spieren ondersteunen

Siberische ginseng (Eleutherococcus senticosus)

Deze vorm van ginseng groeit vooral in Rusland en andere delen van Azië en is ook bekend als taiga wortel. In de medische wereld staat het ook bekend als Eleuthero vanwege zijn hoge gehalte aan eleutherosiden.

Studies hebben aangetoond dat taiga-wortel je cardiovasculair uithoudingsvermogen en je vermogen om zuurstof te absorberen kan verbeteren. Eleuthero zou ook de vermoeidheid bestrijden en je immuunsysteem kunnen ondersteunen/

Indiase ginseng (Withania somnifera)

Indiase ginseng staat ook bekend als Ashwagandha. Het is een medicinale plant die veel gebruikt wordt in de ayurvedische geneeskunde en staat voor een lange levensduur en welzijn.

Aziatische ginseng (Panax Ginseng)

Ook wel bekend als Koreaanse of rode ginseng, Aziatische ginseng is de variëteit van de wortel die al duizenden jaren bekendstaat om zijn verkwikkende werking.

Het wordt gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde om de mentale prestaties te verbeteren en vermoeidheid te bestrijden. Het helpt ook bij chronische zwakte, uitputting en slecht geheugen.

Amerikanische Ginseng (Panax Quinquefolius)

Deze variëteit groeit in de noordelijke regio’s van Amerika zoals New York, Pennsylvania, Ontario of in Canada.

Amerikaanse ginseng is milder dan de Aziatische variant, maar heeft nog steeds een helende werking op stemmingswisselingen, de bloedsuikerspiegel of het spijsverteringsstelsel.

Conclusie

Het komt erop neer dat ginseng een krachtig voedingssupplement dat in de Chinese en ayurvedische geneeskunde al duizenden jaren als thee of poeder wordt gebruikt om een breed scala aan effecten te bereiken. In elke natuurvoedings- of reformwinkel kun je het kopen. Koop het online en over enkele dagen geniet je van een gezonde ginseng thee.

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.