glaasje wijn gezond

Hoe gezond of ongezond is één glas wijn per dag?

Thuiskomen na een lange dag werken. Je duikt de keuken in en wilt een lekkere maaltijd op tafel zetten. Dan is het heerlijk om hier een mooi glaasje wijn naast te zetten die de ervaring van het eten nog beter maakt. Maar hoe slecht is dat ene glaasje wijn per dag? Er gaan verschillende verhalen rond die allemaal iets anders beweren. Wat kan je nog geloven?

glas rode wijnVrije radicalen

Misschien wel het bekendste voordeel van één glaasje wijn per dag zijn de antioxidanten. Deze stoffen kunnen een belangrijke rol spelen bij het afvoeren van de zogenaamde ‘vrije radicalen’. Dit kan een positief effect hebben, omdat deze stof het ouderdomsproces versneld. Vrije radicalen kunnen belangrijke cellen aanvallen zoals lipiden en proteïnes. Op termijn zorgt dit ervoor dat er aderverkalking optreed. Hart en vaatziektes liggen hierdoor op de loer. Ook andere aandoeningen zoals kanker en beroertes kunnen makkelijker optreden als er in je lichaam niet genoeg antioxidanten aanwezig zijn.

Maar goed, laat ons eerlijk zijn – antioxidanten kan je ook vinden in minder controversiële dranken als groene thee, witte thee of zelfs sommige superfood smoothies. Anderzijds; de buzz die je daardoor krijgt is dan weer een stuk minder, natuurlijk, haha! Soms is het dus aangenamer om te geloven wat er in een wijnboek staat dan wat de dokter zegt, durf ik wel zeggen…

Andere voordelen

Studies tonen aan dat één glas wijn nog meerdere voordelen kan hebben. Zo lijkt het drinken van een glas per dag het risico op longkanker te verminderen. De reden hierachter is helaas nog niet bekend. Ook diabetes type twee lijkt het een voordeel te hebben. Het sterftecijfer is lager bij mensen die één glas wijn per dag drinken. Dit kan te maken hebben met het feit dat er een kleinere kans is op hart en vaatziektes. Een hart of vaat ziekte in combinatie met diabetes kan namelijk een dodelijke afloop betekenen.

wetenschappelijk onderzoekerChinees onderzoek

Wetenschappers van de Universiteit van Oxford hebben onlangs een onderzoek van tien jaar afgerond die de mythe van de antioxidanten zou ontkrachten. In dit onderzoek zijn er een half miljoen Chinezen voor tien jaar onderzocht. Dit onderzoek zou aangeven dat er geen enkele basis is voor een voordeel van alcohol en dat dit alleen maar negatieve gevolgen zouden hebben.

De wetenschappers zijn kritisch op het voorgaande onderzoek naar positieve gevolgen van bijvoorbeeld een glas wijn. Ze geven aan dat er niet goed is gekeken naar de geschiedenis van de persoon die hiervoor zijn getest.

Met het nieuwe onderzoek is er specifiek voor China gekozen, omdat hier hele generaties zijn die nog nooit hebben gedronken. Dit maakt hen de perfecte controlegroep.

Andere nadelen

Alcohol heeft in grotere mate dan één glas per dag in ieder geval een nadelig effect op de gezondheid. Bij meer dan anderhalf glas per dag is aangetoond dat dit het risico op een beroerte flink toe neemt. Bij meer dan twee glazen neemt de kans op verschillende soorten kanker flink toe. Hierbij valt te denken aan kanker in de longen, darmen, mond en keel.

Bij vrouwen kan borstkanker aan dat lijstje worden toegevoegd. Je lever krijgt het bij elk glas te verduren. Er worden giftige stoffen je lichaam in gebracht wat er voor zorgt dat je lever aan de slag moet om deze te verwijderen. Het gebruik van alcohol over een langere periode vergroot daarom de kans op leveraandoeningen en zelfs leverkanker.

Gepubliceerd door

Laure-Anne

Laure-Anne is professioneel voedingsconsulente en geeft haar klanten professioneel advies op het vlak van gezondere voedingsgewoontes. Bij Family Sponge schrijft Laure-Anne soms ook artikels over gezonde voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.