5 kilo afvallen

Hoe kan je 5 kilo afvallen? Enkele praktische tips!

Vooral in de zomer is het een topic die ieder jaar weer terugkomt. Hoe kan ik snel 5 kilo afvallen? Bijna iedereen is kritisch en onzeker over het eigen lichaam. Een klein buikje of iets te veel vet op de billen vinden we vaak al verschrikkelijk, zeker wanneer je daarmee op het strand wilt verschijnen.
Langdurig overgewicht is een probleem, het kan namelijk leiden tot ziekten als diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Maar wanneer iemand een wens heeft om 5 kilo af te vallen dan kan er geen sprake zijn van overgewicht. Afvallen om 5 kilo kwijt te raken doe je om uiterlijke redenen.

Voordat je aan een dieet begint om 5 kilo af te vallen is het daarom van belang om jezelf af te vragen of je het echt nodig vindt. Doe je het voor jezelf, of voor de mening van anderen? Wil je echt 5 kilo afvallen voor jezelf, dan zijn hier een aantal manieren:

Afvallen en aankomen

5 kilo afvallenEerst is het van belang om na te gaan hoe aankomen en afvallen eigenlijk werkt. Je hoort toch wel eens mensen zeggen dat ze al een kilo aankomen als ze alleen maar naar een koekje kijken? Alleen als je last hebt van een bepaalde schildklierziekte dan is het moeilijk om op een goed gewicht te blijven. Voor alle andere mensen kan dit simpelweg niet en geldt het oude vertrouwde gezegde: elk pondje komt door het mondje.

Het werkt eigenlijk heel eenvoudig; ieder mens heeft een bepaald aantal calorieën per dag nodig om te blijven leven en goed te kunnen functioneren. Natuurlijk heb je ook voedingsstoffen nodig maar we blijven even bij de calorieën. Het aantal calorieën die jij per dag nodig hebt wordt bepaald door verschillende factoren: je leeftijd, je lengte, je gewicht, je geslacht, je metabolisme en het moment van de dag wanneer je de calorieën consumeert. Krijg je meer calorieën binnen dan je nodig hebt, dan kom je gewicht aan. Eet je minder calorieën dan nodig is, dan val je af. Zo simpel is het.

Wil je 5 kilo afvallen? Dan is de eerste tip: calorieën tellen.

5 kilo afvallen calorieën

Afvallen door calorieën tellen

Bijna iedereen (behalve de ocd calorieën tellers) onderschat het aantal calorieën die hij of zijn dagelijks binnen krijgt. Een kleine cappuccino (zonder suiker): 40 kcal; 100 gram melk: ruim 40 kcal; een Oreo: 53 kcal; een zakje chips: 541 kcal!! Zonder dat je er bewust van bent krijg je zo dagelijks heel wat calorieën binnen.

Daarom is het heel verstandig om hier bewust van te zijn, zonder er in door te slaan. Je hoeft niet bang te worden van calorieën. Het zijn geen vijanden van je gezondheid, sterker nog, je hebt ze nodig om te leven. Wil je 5 kilo afvallen dan is het eerste wat je kunt doen om na te gaan hoeveel calorieën je ongeveer nodig hebt. Gemiddeld heeft een vrouw 2000 kcal nodig en een man 2500. Wil je het benodigde aantal exact weten dan bestaan er apps en online rekentools. Bedenk dit nog steeds algemene rekentools zijn, om precies te weten hoeveel calorieën je nodig hebt moet je zelf aan de slag.

Dat betekent dat je dagelijks bij moet houden hoeveel calorieën je binnen krijgt. Houd dit een periode vol en kijk of je aankomt of afvalt. Na enige tijd weet je vrij precies hoeveel calorieën je nodig hebt. Wil je 5 kilo afvallen? Eet dan voor een periode iets minder dan dit aantal. Ga er bijvoorbeeld 100 tot 200 kcal onder zitten. Zo val je op een verantwoorde manier af.

5 kilo afvallen plantaardig dieet

Afvallen met een plantaardig dieet

Eigenlijk weet iedereen wel wat de gezondste voeding is: groenten en fruit. Waarom wordt er dan niet meer van gegeten? Wanneer je kijkt naar voeding die ongezond is voor een mens dan vallen er een aantal dingen op: het bevat veel calorieën, veel vetten, veel suikers en weinig voedingsstoffen. Als we denken aan ongezonde voeding dan denk je al snel aan koek, chocolade, chips, energydranken en alcohol. Maar ook dierlijke producten leveren in verhouding maar weinig gezonde voedingsstoffen en juist veel ongezonde vetten en calorieën. Onder dierlijke producten worden verstaan: vlees, worst en vleeswaren, vis, kip, kaas, eieren en alle zuivelproducten.

Er werd in het verleden nog wel eens terughoudend gedaan over het plantaardige of veganistische dieet. Inmiddels erkennen alle kenners op gebied van voeding dat een plantaardig dieet (mits goed in balans) heel gezond is en voldoende voedingsstoffen biedt om een gezond leven te leiden. Sterker nog: uit meerdere onderzoeken blijkt dat door het vermijden van dierlijke producten het risico op bepaalde ziekten afneemt. Denk dan aan diabetes type 2, sommige soorten kanker en hart- en vaatziekten.

Er is nog een ander voordeel aan een plantaardig dieet, je kunt er snel mee afvallen. Wil je 5 kilo afvallen? Die kilo’s zijn er met een plantaardig dieet zo af. Wanneer je stopt met het eten van dierlijke producten, en vervangt door gezonde plantaardige producten, zul je vanzelf veel minder calorieën binnen krijgen. In groenten en fruit zitten nu eenmaal minder calorieën. Het is daarom wel van belang dat je goed oplet dat je voldoende blijft eten. Met een plantaardig dieet mag je meer eten van de gezonde dingen!

5kg afvallen intermittent fasting

Afvallen door intermittent vasten

Misschien heb je er wel eens van gehoord, intermittent fasting. Het is een term die uit Amerika is overgewaaid. Het land waar eigenlijk alle nieuwe diëten vandaan komen. Intermittent vasten betekent dat je tijdens bepaalde periodes niets eet. Je kunt bijvoorbeeld voor een bepaalde periode, zoals een maand, de ene dag eten en de volgende dag vasten.

Maar je kunt er ook voor kiezen om elke dag voor een bepaalde tijd te vasten, bijvoorbeeld tussen 18:00 uur s’ avonds en 6:00 uur ’s morgens. Veel mensen zijn er aan gewend om de hele dag lang te blijven eten. Voeding is zo makkelijk verkrijgbaar geworden, dat je er constant mee in aanraking komt, waar je ook bent. Voor het lichaam is het echter beter om niet constant gevoed te worden. Dit komt je bloedsuikerspiegel ten goede. Een bepaalde periode niet eten betekent automatisch dat je dan geen calorieën binnenkrijgt en dat je vetreserves worden aangesproken. Dit zorgt voor verlies van gewicht en bovendien lijkt het een positief effect te hebben op bepaalde vetten in het bloed.

Gepubliceerd door

Laure-Anne

Laure-Anne is professioneel voedingsconsulente en geeft haar klanten professioneel advies op het vlak van gezondere voedingsgewoontes. Bij Family Sponge schrijft Laure-Anne soms ook artikels over gezonde voeding.

Eén reactie op “Hoe kan je 5 kilo afvallen? Enkele praktische tips!

  1. Intermittent fasting bevalt mij zeer goed. Ik ben op twee weken al 3.6kg kwijt, en na enkele dagen was alle hongergevoel weg. It works!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.