KETO Dieet

Ketodieet: alles wat je over het KETO dieet moet weten

Er zijn diverse soorten diëten op de markt gebracht. Het dieet dat je wilt gaan volgen is afhankelijk van je gezondheid, het te bereiken doel en de resultaten die worden beoogd na lange tijd. Een van de diëten die bekend staat om zijn doeltreffendheid is het ketodieet. Maar wat houdt dit dieet eigenlijk in?

Ketodieet

Een ketodieet is een koolhydraatarm dieet. Hierbij is de inname van koolhydraten maximaal 50 gram per dag. Naast het nuttigen van koolhydraatarme voedingsmiddelen, moet deze voeding uit veel vetten bestaan en weinig eiwitten.

Het dieet is te volgen om lichaamsgewicht te doen verminderen, maar kan ook worden toegepast voor de behandeling van epilepsie. Bewezen is dat door het volgen van het ketodieet de epileptische aanvallen afnemen.

KETO DieetWerking

Het lichaam haalt de energievoorraad uit koolhydraten, oftewel suikers. Deze koolhydraten zitten in voedingsmiddelen zoals brood, rijst, pasta en aardappelen. Wanneer je weinig koolhydraten binnenkrijgt, worden de energiereserves in de lever en spieren uitgeput. Het lichaam zal een alternatief moeten zoeken om ervoor te zorgen dat er brandstof en dus energie wordt aangemaakt om lichaam en geest te laten functioneren. Dit alternatief wordt gezocht in de opgeslagen vetreserves die op deze manier worden afgebroken. Dit proces wordt ook wel ‘ketose’ genoemd. De lever maakt dan ketolichamen aan, zodat het lichaam deze ketonen kan gebruiken als brandstoflevering voor de hersenen.

Ketonen bestaat uit een type zuur dat je lichaam aanmaakt wanneer er een beroep wordt gedaan op vetten als energiebron in plaats van koolhydraten. Er zijn drie typen ketonen die een belangrijke rol spelen in dit proces. Je hebt de Bèta-hydroxyboterzuur, het Acetoacetaat zuur en het Aceton zuur die in je lever worden aangemaakt. De eerste twee typen zuren komen via het bloed terecht in de urine, waarna je het uitplast. Het laatste type zuur, de Aceton, wordt via de adem uitgeblazen en verlaat zo het lichaam. Als het lichaam in ketose stand is geraakt, neemt het aantal ketonen toe waardoor een concentratie wordt behaald van 1,5 mmol/l (meeteenheid glucose, oftewel suikers). Wanneer je dit dieet niet zou volgen, behaal je 03,mmol/l of zelfs minder. Door de verhoging in het aantal mmol/l worden de vetcellen geactiveerd en zetten zij vet om in energie. Het gevolg is vetverbranding en daardoor verlies van lichaamsgewicht.

Duur ketogene werking

Wanneer je begint met dit dieet, zal je na ongeveer drie tot vijf dagen iets gaan merken. Het lichaam moet wennen dat het geen energie meer uit koolhydraten haalt, maar uit de vetcellen in het lichaam. Omdat er aanspraak wordt gemaakt op de ketonen, duurt het proces van gewenning voor je lichaam even tot het op gang is gekomen. Het heeft dus even tijd nodig. Er zijn diverse soorten teststrips te koop waarbij je kunt meten of jouw lichaam al in de ketose stand is gebracht. Door middel van een teststrip in de urine te houden, kan afgelezen worden hoe het proces ermee voor staat. De strip veranderd van kleur indien de ketose in stand is gebracht.

ketodieetVoedingsmiddelen

Eerder werd al benoemd dat je met een ketodieet weinig koolhydraten mag innemen. Dit betekend dat je geen aardappelen, brood, rijst en pasta mag eten of heel weinig hiervan. Daarnaast zijn er nog voedingsproducten waarin toch vrij veel koolhydraten in zitten, denkend aan diverse soorten fruit, maar ook zoete groenten. Ook de slechtere tussendoortjes in de vorm van koek en snoep zijn uitgesloten van het dieet. Maar wat mag je dan nog wel eten? Het dieet is vooral gebaseerd op het eten van vettere voeding.

Diverse vleessoorten mag je gewoon eten, zoals een lekker stukje biefstuk, karbonade, hamburgers en rookworst. Zuivelproducten mag je ook eten. Een schaaltje kwark of yoghurt is hierbij een aanrader, maar ook diverse kaassoorten is mogelijk. Kortom, duidelijk wordt dat het hier gaat om vettere voedingsmiddelen die je gewoon mag eten als hoofdmaaltijd. Qua groentes zijn vooral de bladgroentes, zoals spinazie, bloemkool, witte kool belangrijk te nemen. Als tussendoortje zou je bijvoorbeeld een ei kunnen eten, vissoorten, kaasblokjes, noten en pinda’s of komkommer.

Bekendste dieet

Het dieet dat werkt met ketonen, is het welbekende Atkins dieet. In Nederland zijn er weinig tot geen schrijvers of foodbloggers die een speciaal ketodieetboek hebben geschreven. Wij Nederlanders zijn niet gewend heel vet te eten en dat is bij juist dit dieet wel belangrijk. Dit kan de reden zijn dat er weinig tot geen boeken over zijn geschreven. Dat wil alleen niet zeggen dat het dieet niet veel wordt gevolgd. Gelukkig zijn er genoeg adressen in Nederland waarbij je door professionals kan worden gecoacht, want dat is toch vaak wel het verstandigste om te doen. Denk hierbij aan de huisarts en verwijzing naar de diëtist.

KETO DIEETHet KETO dieet volgen

Het dieet is niet voor iedereen weggelegd. Zo moet je in goede gezondheid verkeren en geen hart- en vaatziekten hebben. Ook lever- en nieraandoeningen en diabetes zijn uitgesloten. Door het volgen van dit dieet breng je namelijk een grote verandering aan in je eetpatroon, wat in verband met een kwetsbare gezondheid voor risico’s kan zorgen. Het meest geschikt voor het volgen van het dieet zijn mensen met obesitas, waarbij het doel is snel af te vallen om vervolgens het proces te verlangzamen als eenmaal wat lichaamsgewicht is afgenomen. Ook heb je de eigen regie of je het dieet streng wilt volgen of iets minder streng, zodat je nog wat meer koolhydraten binnenkrijgt. Het ligt er maar net aan wat je wensen zijn en wat mogelijk is.

KETO Tips

Wil je graag het ketodieet volgen, dan is het goed van tevoren te bedenken wat je doel is. Vaak is het handig te beginnen met een kleine doelstelling. Voor het kwijtraken van lichaamsgewicht is het handig je buikomvang te meten en het aantal kilo’s. Bedenk goed dat de gewichtsafname in de eerste weken harder gaat dan daarna. Door via een schema bij te houden hoeveel gewichtsverlies je hebt, kun je het proces goed volgen en volhouden. Daarnaast is het goed je goed in te lezen wat je wel en niet mag met het volgen van het dieet en ervoor te zorgen dat je positief blijft gedurende het proces en focust op wat je wel mag eten en het zo lekker mogelijk voor jezelf te maken. Dit zorgt ervoor dat je het langer vol kunt houden en het niet te zwaar maakt voor jezelf. Als laatste tip is het drinken van water tijdens het dieet belangrijk voor het vervoeren van afvalstoffen.

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.