airfryer frietjes

Koken met de airfryer: waarom is het gezonder?

Er gaat niks boven een heerlijke portie friet of een frikandel speciaal uit de frituurpan. Naast het feit dat het lekker is, zet je ook nog eens snel en gemakkelijk een maaltijd op tafel. Toch zitten er een hoop nadelen aan de frituurpan. Naast de geur die blijft hangen wordt deze snelle hap ook als erg ongezond bestempeld. Dit is waar de airfryer in beeld komt. Dit apparaat heeft de laatste jaren veel aan populariteit gewonnen. Het wordt als een gezond alternatief voor de frituurpan gezien. Is dit terecht of is dit slimme apparaat net zo slecht als een normale frituurpan?

Maillard effect

Sommige soorten voedsel danken hun geur en smaak aan het Maillard effect. Door warmte toe te passen veranderen suikers en eiwitten naar een overheerlijke smaak en geur. Denk hierbij aan brood wat vers afgebakken is, maar ook chocolade en pindakaas. Op het moment dat deze warmte te lang wordt toegepast kan het Maillard effect negatieve gevolgen gaan hebben. Er ontstaat dan acrylamide. Een hoop verschillende studies tonen aan dat deze stof kankerverwekkend zou kunnen zijn. Bij een normale frituurpan is dat het geval. De frieten of bijvoorbeeld frikandellen worden te lang blootgesteld aan deze warmte. Een recent onderzoek toont echter aan dat airfryers tot 90% minder acrylamide aan zouden maken.

Bad van vet versus hete lucht

Een ander bijkomend voordeel is dat de producten bij een airfryer niet in direct contact komen met het vet uit de frituurpan. Het wordt namelijk verhit door middel van hete lucht. Op deze manier wordt er geen extra vet uit de frituurpan toegevoegd aan de friet of frikandel. Uit onderzoek is bewezen dat dit een hoop calorieën scheelt. Bij friet kan dit al oplopen naar 45 calorieën per 100 gram. Voor mensen met of zonder een dieet is dat dus een wezenlijk verschil. Als je per dag de calorieën telt mag je dus meer eten. Naast dit voordeel is ook bewezen dat airfryers, doordat ze niet in aanraking komen met vet, minder vitamines en voedingsstoffen afbreken tijdens de bereiding.

Niet alleen gezonder

Naast deze twee grote voordelen voor de gezondheid, heeft deze machine nog andere grote voordelen. Ten eerste zal je merken dat een airfryer minder geur afgeeft dan een frituurpan. Waar de geur van een frituurpan lang in je huis blijft hangen is dit bij airfryers niet het geval. Uiteraard is Philips Airfryer Withet wel slim om deze in de buurt van een afzuigkap te zetten. Helemaal geurloos zal hij nooit worden.

Ten tweede is deze manier van bereiden voordeliger dan een frituurpan. De aanschaf kan in eerste instanties een struikelblok vormen, omdat hij duurder is dan een frituurpan. Op de lange termijn is dit toch de betere aankoop. Bij een frituurpan zal je het vet moeten blijven vervangen om de schadelijke stoffen in het vet te beperken. Als je dan kwalitatief goed vet wilt kopen is dit een dure hobby. Voor het vervangen van dit vet ben je al snel een euro of tien kwijt. Aangeraden wordt om het vet te vervangen na vijf tot zeven keer gebruiken, waardoor je op jaarbasis al snel meer dan vijftig euro kwijt bent.

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.