Wist je dat officieel gezien kruidenthee helemaal geen thee is? Want hoewel het amper van echte thee te onderscheiden is, wordt het niet gemaakt van de theeplant Camellia Sinensis. Kruidenthee is daarentegen een aftreksel van gedroogde kruiden, planten en/of specerijen. Hierom wordt het ook wel tisane genoemd.
Bekende voorbeelden van deze soort thee zijn kamillethee, rozenbottelthee, muntthee, rooibosthee en zoethoutthee. Ook kun je heerlijke combinaties met verschillende smaken maken. Wat dacht je van wat gember in je zoethoutthee of combineer lavendel met munt. Zo is er altijd wel een soort te vinden die perfect bij jou past. Een beetje fruit, zoals een schijfje sinaasappel of een paar bessen, kan de thee nog verrassender maken.
Daarnaast is het lekkere warme drankje ontzettend gezond voor je. Dit maakt kruidenthee het perfecte cafeïnevrije alternatief voor koffie en ‘echte’ thee. Dus maak een kopje van je favoriete drankje en lees hier alles wat je wilt weten over kruidenthee.
Dit maakt kruidenthee zo gezond voor je
Thee drinken is sowieso altijd een goed idee. Ten eerste is het een gezonde manier om genoeg vocht binnen te krijgen. Een volwassene heeft ongeveer 1,5 tot 2 liter vocht per dag nodig, dus een paar koppen thee kunnen hier goed aan bijdragen. Ten tweede hebben veel soorten thee nog veel meer positieve effecten op je lijf en gezondheid.
Het grootste voordeel van kruidenthee ten opzichte van ‘echte’ thee is dat er in de kruidenvariant geen cafeïne zit. Verse kruidenthee is een volledig natuurlijk product en dus vrij van toegevoegde geur- en smaakstoffen. Dit maakt het een uitermate geschikt drankje voor bij een gezonde en gevarieerde levensstijl. Door de vele soorten die er beschikbaar zijn, is afwisselen geen enkel probleem. Niet voor niks is het een erg populair en hip drankje.
De voordelen van kamille-, gember- en pepermuntthee
Elke kruidenthee heeft zo z’n eigen positieve eigenschappen. Hier worden drie soorten thee met veel positieve kenmerken uitgelicht. We beginnen met een thee die bij veel mensen bekend zal zijn. Kamillethee staat bekend om z’n kalmerende kenmerken. Deze goudgele thee wordt daarom vaak gedronken in tijden van stress of voor het naar bed gaan. Maar ook bij spijsverteringsproblemen, spierpijn en een zere keel is een kopje kamillethee een goed idee. Het heeft anti-bacteriële eigenschappen en het ontspant de spieren.
Een andere thee met veel positieve werkingen is gemberthee. Gemberthee is vooral erg populair onder zwangere vrouwen, aangezien het tegen ochtendmisselijkheid kan werken, maar ook bij andere maagklachten kan het erg behulpzaam zijn. Ook kan gemberthee werken tegen migraine en tegen pijnlijke menstruatiekrampen. Daarnaast helpt het ook bij verkoudheid en problemen met de luchtwegen en kan het je ondersteunen als je wilt afvallen. Gember in je voeding verwerken is natuurlijk ook een goed en gezond idee.
Als je je maag wilt kalmeren of als je last hebt van spijsverteringsproblemen, is pepermuntthee de soort die je zoekt. Maar ook tegen hoofdpijn en huidirritatie helpt deze thee prima. Voor kleine kinderen is pepermuntthee niet geschikt, maar volwassenen kunnen er net zoveel van drinken als ze willen.
Met welke soorten moet je oppassen?
Afwisselen tussen verschillende soorten drinken is altijd belangrijk als je een gezonde leefstijl wilt hebben. Dat geldt natuurlijk ook altijd voor het drinken van thee. Er zijn echter ook een paar soorten kruidenthee waar je extra voorzichtig mee moet zijn. In zoethoutthee en sterrenmix zit een stofje dat de bloeddruk kan verhogen.
Vooral zwangeren, kinderen en mensen met een hoge bloeddruk moeten dus extra goed oppassen bij het drinken van deze thee. Zij kunnen zich het best beperken tot één kopje van deze theesoorten per dag. In venkel- en anijsthee zitten bepaalde plantengifstoffen, waardoor je ook van deze thee beter niet teveel kunt drinken. Als je gevarieerd eet en voldoende afwisselt tussen theesoorten is de kans om te veel van deze stoffen binnen te krijgen echter verwaarloosbaar.
Hoe maak je de lekkerste kruidenthee?
Zelf kruidenthee maken is lekker, simpel en gezond. De mogelijkheden om te combineren met smaken is eindeloos. Experimenteer totdat je jouw favoriete smaak gevonden hebt, of kies elke keer voor iets anders. Ingrediënten kiezen op basis van hun helende werking kan natuurlijk ook. Kies dan voor kruiden die elkaars werking kunnen versterken, maar vergeet niet om ook iets toe te voegen voor de smaak.
Onthoud ook dat gedroogde kruiden meer geconcentreerd zijn dan verse kruiden, waardoor je van gedroogde kruiden minder nodig zult hebben voor dezelfde smaak. De temperatuur van het water is ook van belang bij het zetten van deze soorten thee. Afhankelijk van jouw ingrediënten heb je koud, heet of zelfs kokend water nodig. Bloemen kun je het best in koud water laten trekken, maar sowieso nooit in water dat warmer is dan 80°C. Blad mag wel in heet water, maar ook liever niet warmer dan 80 °C.
Voor bessen, fruit en wortels is kokend water wel aan te raden. Als je jouw mengsel met het water in een pot of kopje hebt zitten, doe je er altijd een deksel op. Vervolgens laat je het enkele minuten trekken, bloemen en blad hoeven minder lang te trekken dan fruit en wortels. Voor bloemen is twee minuten al voldoende, terwijl wortels soms wel een kwartier nodig hebben.
Dit is ook afhankelijk van jouw smaak en hoe sterk je jouw thee wil hebben. Als je een mengsel van kruiden gebruikt is het even zoeken naar de juiste verhouding, temperatuur en tijd, maar met een beetje experimenteren kom je tot het perfecte kopje thee. Dan hoef je alleen nog maar op de bank te gaan zitten en te genieten van alle voordelen van het heerlijke warme drankje.
Lekker en gezond, wat wil je nog meer?!
Hoewel je kruidenthee dus eigenlijk helemaal geen thee mag noemen, is het wel een erg lekker drankje. De smaakcombinaties zijn eindeloos en de medicinale krachten van de kruiden maken het nog interessanter. Ook is deze soort thee cafeïnevrij en is het een eenvoudige en lekkere manier om aan je dagelijkse hoeveelheid vocht te komen.
Experimenteer met verschillende kruiden in diverse verhoudingen, ontdek wat voor jou de ideale smaakintensiteit is en verras jezelf keer op keer met een heerlijk geurend, warm drankje in jouw favoriete theemok.
Gepubliceerd door