maté thee

Maté thee: een speciale drank uit Zuid-Amerika

De geschiedenis van de consumptie heeft zijn oorsprong in Zuid-Amerika, in Paraguay om precies te zijn. De Guarani-Indianen waren de eersten die deze plant gebruikten. Ze beweerden dat het een van de planten was waarvan het gebruik werd aanbevolen door de goden. Het was pas in de 16e eeuw dat zendelingen verleid werden door de geneeskrachtige eigenschappen. Vandaag de dag wordt maté op grote schaal geconsumeerd in Zuid-Amerika. Sinds de 19e eeuw heeft maté ook zijn weg naar de Europa gevonden.

maté kalabasAfslanken is de belangrijkste reden waarom het gekocht wordt

Je kunt niet afslanken zonder inspanning. Er zijn enkele voedingssupplementen, zoals groene theecapsules of shakes, die je zouden helpen om snel en gemakkelijk gewicht te verliezen zonder enige verdere inspanning. Het zou kunnen door het nemen van een capsule of een shake. Je vermoedt waarschijnlijk al dat dit helaas niet zo gemakkelijk is als het lijkt. Om gezond te leven en fit te worden, moet je sporten, gezond eten, misschien zelfs je levensstijl veranderen en helaas kun je niet zomaar liters maté thee drinken. Je lichaam en het proces van gewichtsverlies zijn te complex om tot maar een onderdeel te reduceren. Maar de thee kan je helpen op voorwaarde dat je blijft bewegen..

Maté thee stimuleert de stofwisseling

Verschillende studies hebben bewezen dat maté thee de stofwisseling stimuleert, de vetverbranding kan ondersteunen tijdens een training en bijzonder geschikt is voor het verliezen van vet op de buik. Door de drie stimulerende middelen cafeïne, theofylline en theobromine te mengen, vermindert het drinken van maté thee voor, tijdens of na het sporten de fysieke vermoeidheid en verhoogt je je energieniveau. De cafeïne zorgt voor de kracht. Theofylline verbetert de bloedcirculatie en de ademhaling.

Maté thee zorgt voor een hogere verbranding van vetzuren

Maar dat is het nog niet alles. Maté thee werd getest in een studie samen met elf andere kruidensubstanties. Er wordt gezegd dat ze allemaal de vetverbranding verhogen. Maar een van de twaalf geteste producten kon deze bewering bevestigen: maté thee. In een andere test kregen mannen en vrouwen zestig minuten voor een training 1000 mg maté thee of placebocapsules. De resultaten waren verbluffend en spreken voor zich: zij die thee kregen vertoonden een 24 procent hogere vetzuur oxidatie. Dit betekent dat ze 24 procent meer zuren in hun lichaam verbrandden dan de andere proefpersonen. Zuren zijn mee verantwoordelijk voor de productie van lichaamsvet. De consumptie van koude thee is bijzonder effectief bij het verbranden van vet.

maté thee in kalabasMaté thee heeft een eetlustremmend effect

Veel beter dan het vet weg te trainen voor het gewenste gewichtsverlies is natuurlijk is natuurlijk minder vet eten. Maté thee kan hier ook helpen, want het wordt beschouwd als een natuurlijke eetlustremmer en vermindert het hongergevoel. Dit kan natuurlijk te maken hebben met het feit dat er iets warms en voedzaams in de maag zit, wat altijd beter voelt dan een lege maag. Maar de thee bevat wel enkele ingrediënten waarvan bekend is dat ze de eetlust verminderen. Eerlijk gezegd is het eetlustremmende effect van de thee gebaseerd op ervaringsberichten, maar er zijn geen studies over dit onderwerp.

Het is een gezond natuurproduct.

De natuurlijke ingrediënten die het bevat maken het een uiterst gezonde drank: drie xanthines, elf polyfenolen, 24 vitamines, negen mineralen, vijftien aminozuren en vele antioxidanten. Verder bevat maté thee tot 90% meer antioxidanten dan groene thee, die wordt beschouwd als een antioxidant wonderwapen. Antioxidanten helpen vrije radicalen te bestrijden. Vrije radicalen beschadigen de cellulaire structuren en spelen een rol in de ontwikkeling van arteriosclerose, kanker en reuma. Bovendien stimuleren antioxidanten de spijsvertering, reinigen ze de darmen en stimuleren ze de bloedsomloop en de stofwisseling.

Het is niet alleen maar een afslankingsthee

Maté bladeren worden gebruikt bij de bereiding van een drankje dat in veel Zuid-Amerikaanse landen populair is en bekendstaat om zijn deugden. Het wordt gebruikt tegen celveroudering. Maté is bijzonder effectief wanneer het gebruikt wordt voor afslanking. Maar dit zijn niet de enige gunstige effecten van maté.

Andere positieve effecten zijn:

  • het helpt bij het bestrijden van vermoeidheid en overgewicht
  • diuretische en laxerende eigenschappen
  • behandeling van migraine en pijn veroorzaakt door reuma
  • rijk aan cafeïne
  • stimulatie van de hersenactiviteit
  • gebruikt tegen artritis en leverziekten
  • behandeling van bepaalde huidaandoeningen

Gebruik en dosering

Voor thee gebruik je vier à vijf gram gedroogde matébladeren op een liter water. Gebruikt niet meer dan drie tot vijf kopjes per dag, vanwege het cafeïnegehalte. Je kunt er ook kompressen mee maken om de rimpels in je gezicht te verminderen. Je laat de kompressen ongeveer tien minuten liggen.

Hoewel het eigenlijk geen medicament is, zijn de effecten niet minder groot. Het is daarom niet raadzaam om er te veel van te consumeren, om de mogelijke ongemakken te beperken. Bij twijfel kan het advies van arts of een apotheker gevraagd worden, ook maté-verkopers kunnen je ongetwijfeld goed informeren.

yerba mathé

Ongewenste effecten en contra-indicaties

Het gebruik van maté wordt niet aanbevolen tijdens de zwangerschap en niet voor personen die gevoelig zijn voor hartproblemen, slapeloosheid, angst en nierproblemen. Teveel maté kan zowel slaapstoornissen als hartproblemen veroorzaken. Zijn laxerende effecten kunnen diarree veroorzaken, en zijn stimulerende krachten op de hersenactiviteit kunnen de stress verhogen. De consumptie van maté mag niet worden gecombineerd met het gebruik van efedrine. De effecten ervan kunnen vertienvoudigd worden door maté. Pas op voor interacties met bepaalde klassen van antibiotica, bepaalde behandelingen die worden voorgeschreven voor hartritmestoornissen en bepaalde hormonale behandelingen. Vraag altijd advies aan je arts als je twijfelt. Er zijn mogelijk interacties met anticonceptiepillen en alcohol.

Maté: onze conclusie

Maté thee is de beste thee voor het verliezen van gewicht in combinatie met beweging of sport. Het maakt je wakker, geeft je energie, heeft een eetlustremmend effect, stimuleert de stofwisseling en de vetverbranding. Vooral koude thee werkt! Maar zonder sport en gezonde voeding zul je niet snel en gemakkelijk gewicht verliezen. Je kunt maté thee online kopen en direct aan de slag gaan.

Gepubliceerd door

Laure-Anne

Laure-Anne is professioneel voedingsconsulente en geeft haar klanten professioneel advies op het vlak van gezondere voedingsgewoontes. Bij Family Sponge schrijft Laure-Anne soms ook artikels over gezonde voeding.

Eén reactie op “Maté thee: een speciale drank uit Zuid-Amerika

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.