proteïnepoeders

Proteïnepoeders: hoe de bomen door het bos leren zien

Proteïnepoeders en eiwitshakes zijn tegenwoordig populairder dan ooit. In de jaren ’50 werden deze voor het eerst in Amerika geïntroduceerd en waren de shakes echt gericht op professionele bodybuilders. Tegenwoordig gebruiken veel krachtsporters proteïnepoeder om de spieren sneller te laten herstellen en om de spiermassa te vergroten. Proteïne-supplementen zijn niet meer weg te denken uit de fitnessbranche. Het aanbod is gigantisch groot geworden. Hoe weet je wat je nodig hebt? Wij leggen je alles uit wat jij moet weten over eiwitten en proteïneshakes.

whey proteineWat doen eiwitten?

Eiwitten, oftewel proteïne, zijn de bouwstenen van je spieren. Door voldoende eiwitten te consumeren ondersteun je snel spierherstel en spiergroei. Je lichaam is niet in staat om spieren op te bouwen zonder eiwitten. Spieropbouw wordt mogelijk door de afbraak van eiwitten tot aminozuren. Om gespierd te worden is het essentieel dat je voldoende eet, want als je niet genoeg eiwitten binnenkrijgt zal je nooit spiermassa opbouwen, hoe vaak je ook traint. Eiwitten zijn niet alleen belangrijk voor bodybuilders, maar ook voor mensen die hobbymatig regelmatig redelijk intensief fitnessen. Je spieren raken namelijk ook beschadigd door training en proteïne ondersteunt bij het herstel. Je krijgt dus minder last van spierpijn.

Zoetstof ja of nee

Je kunt het best kiezen voor een proteïnepoeder zonder kunstmatige zoetstoffen zoals sucralose of aspartaam. Dit is namelijk niet gezond omdat kunstmatige zoetstoffen de stofwisseling verstoren en indirect zorgen voor gewichtstoename. Daarnaast zijn ze mogelijk kankerverwekkend. Wanneer je toch graag een zoete smaak wilt, is een poeder gezoet met het natuurlijke stevia een goede keuze. Check direct het etiket op E-nummers of andere onbekende stoffen. Bijna alle eiwitshakes met een smaakje bevatten chemische toevoegingen. Word jij niet wijzer van het etiket? Bedenk dan dat hoe minder en hoe natuurlijker de ingrediënten, hoe beter. Je pakt dus liever de proteïnepoeders met een korte ingrediëntenlijst mee dan de lange.

Plantaardig of dierlijk eiwitpoeder?

Your Healthy FixJe hebt zowel plantaardige als dierlijke eiwitpoeders. Whey proteïne is gemaakt van koemelk en wordt vaak gekozen omdat deze eiwitten krachtiger zouden zijn voor spierherstel en spieropbouw.

Als vegetariër, veganist of wanneer je gevoelige darmen hebt, kun je kiezen voor een plantaardig poeder. Mogelijk werken deze iets minder krachtig op de spieropbouw dan de dierlijke variant, maar dat zal je niet heel erg merken als het niet jouw doel is om bodybuilder te worden. Wij zijn grote fan van de veganistische proteïnepoeders van Your Healthy Fix, maar er zijn natuurlijk nòg heel wat alternatieven!

Isolaat of concentraat

Wanneer je verschillende soorten eiwitpoeder gaat bekijken, ga je de woorden isolaat en concentraat zeker voorbij zien komen. Isolaat houdt in dat het product voor 90% uit proteïne bestaat en een stuk minder suiker en vet bevat dan bij de andere soort eiwitten. Concentraat bestaat voor 70 tot 80% aan proteïne en bevat meer suiker en vet. Ook is er nog het eiwit hydrolisaat. Dit is in tegenstelling tot een isolaat of concentraat twee keer gefilterd en bevat hierdoor eiwitten in de puurste vorm, met bijna geen suikers en vetten.

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

Eén reactie op “Proteïnepoeders: hoe de bomen door het bos leren zien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.