Rooibosthee

Rooibosthee: wat maakt deze kruidenthee zo gezond?

Rooibosthee is erg populair als een lekkere en een gezonde thee. Inmiddels zijn er veel mensen die deze thee prefereren boven de zwarte thee en de groene thee. Rooibosthee is een goed alternatief, temeer omdat de thee volgens de liefhebbers ervan vele gezondheidsvoordelen heeft. Tijd om een paar om de voordelen van deze thee onder de aandacht te brengen.

rooibos theeWat is rooibosthee?

Deze thee komt van oorsprong uit Zuid-Afrika en is afkomstig van een plant uit de vlinderbloemenfamilie die alleen daar groeit. Van deze plant worden de blaadjes geplukt, gestampt en in de zon geoxideerd.

Door de oxidatie wordt smaak en aroma aan rooibos gegeven. In dit proces krijgt de thee ook haar rode kleur. Er is ook een groene rooibosthee: hierbij vindt geen oxidatie plaats waardoor de kleur groen blijft.

Rooibos is officieel geen theesoort omdat deze plant van een andere familie is dan de theeplant. De thee is heel populair vanwege de vele gezondheidsvoordelen.

Smakelijke thee zonder cafeïne en tannine

Cafeïne is een stimulerende stof die zowel in groene als zwarte thee voorkomt. Het is geen probleem om deze stof met mate binnen te krijgen. Cafeïne kan zelfs een positief effect hebben op je prestaties. Van teveel gebruik kun je echter hartkloppingen krijgen, slaapproblemen en hoofdpijn. Dat is een reden om thee zonder cafeïne te drinken. Rooibos bezit van nature geen cafeïne en is dus een prima alternatief voor groene en zwarte thee. Een tweede voordeel is dat rooibos weinig tannine bevat, dit is een stof die de opname van bepaalde voedingsstoffen zoals ijzer tegengaan.

Boordevol met antioxidanten

Rooibosthee bevat veel antioxidanten, de groene variant meer dan de rode. Antioxidanten zorgen ervoor dat vrije radicalen onschadelijk worden gemaakt. Dit zijn stofjes die allerlei lichaamsprocessen kunnen verstoren. Er wordt vanuit gegaan dat het drinken van rooibos ervoor zorgt dat de antioxidanten toenemen in het lichaam. Ze houden het immuunsysteem een beetje op peil, vertragen het verouderingsproces en zorgen voor een elastische huid.

Goed voor je hart

Rooibos is een natuurlijk middel dat je zou beschermen tegen hart- en vaatziekten. Dat zit zo: de thee bevat stoffen die werken als een bloedverdunner. Ook dragen ze bij aan een lagere bloeddruk. Rooibos levert eveneens een bijdrage aan het verhogen van de ‘goede’ cholesterolwaarde en aan een verlaging van de ‘slechte’ waarde. Als de cholesterolwaardes immers gezond zijn, bieden deze extra bescherming tegen hartaandoeningen.

En nog een heleboel andere voordelen

Behalve bovenstaande voordelen zijn er nog meer gezondheidsclaims over rooibos. Bijvoorbeeld dat de thee helpt bij een voedselallergie, hooikoorts en astma. Dat heeft te maken met histamine, een stof die vrijkomt als er sprake is van een allergie. Rooibos bevat stoffen die deze histamine afremmen. Ook zijn er voordelen van rooibos genoemd die echter nog niet door onderzoek zijn bevestigd. Denk daarbij aan een verbeterde spijsvertering, minder slaapproblemen, goed voor hoofdpijn en buikpijn.

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

Eén reactie op “Rooibosthee: wat maakt deze kruidenthee zo gezond?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.