Lopen is goed voor je en de richtlijn is het zetten van zo’n 10.000 stappen per dag. Het is vooral belangrijk om dit over de dag te verdelen om zo te voorkomen dat je te lang zit. Veel mensen halen het niet om zoveel te wandelen. Een stappenteller kan je hierbij motiveren, omdat dit apparaatje precies laat zien hoeveel jij per dag beweegt. Dit motiveert je bijvoorbeeld om ‘s avonds na het eten nog een wandelingetje te maken, of om voor de trap te kiezen in plaats van de lift. Welke data geeft een stappenteller en hoe interpreteer je deze data? Kan het helpen voor iemand die wil beginnen sporten? Wij gaan door de ins-en-outs!
Verschillende soorten stappentellers
Er zijn heel veel manieren om je stappen bij te houden. Zo zijn er activity trackers en smart watches die je om je pols draagt, smartphone-apps die het aantal stappen bijhouden en eenvoudige apparaatjes die je aan je broek kunt hangen. Een stappenteller die aan je pols of broek hangt, is voorzien van een sensor die je been- of polsbewegingen bijhoudt.
Bij iedere zwaai wordt er een stap bijgeteld. Wanneer je kiest voor een app op je smartphone, gebruikt deze een bewegingsdetector die de bewegingen bijhoudt en zelf inschat welke beweging een stap is. Een stappenteller is niet altijd even betrouwbaar, want als jij bijvoorbeeld een activity tracker aan je pols draagt en net hard aan je been hebt zitten krabben met die arm is de kans groot dat er heel wat stappen bijgerekend zijn.
Stappenteller met GPS
Wanneer je stappenteller voorzien is van een GPS houdt deze ook bij hoeveel kilometer je hebt gelopen op een dag. Dit is wat nauwkeuriger dan enkel de gezette stappen, omdat je zo kunt controleren of de bewegingen die als stap geteld zijn, ook echt stappen waren. Die 10.000 stappen staat voor de meeste mensen gelijk aan 8 kilometer. Je stappen en het aantal kilometers moeten dus wel in verhouding zijn. Dit is weer anders als je bijvoorbeeld 5 kilometer bent gaan hardlopen. Je zet veel minder stappen tijdens het rennen dan je zou doen tijdens het wandelen.
Door zelf meer data te verstrekken aan de stappenteller, zoals je eigen lengte, kan het apparaat beter de lengte van je stappen inschatten. Iemand met lange benen zet namelijk minder stappen op dezelfde afstand. Bij het eerste gebruik kiest een stappenteller vaak om de gemiddelde staplengte voor je geslacht te gebruiken.
De beste stappentellers met gps hebben ook een hoogtemeter, die je kan zeggen hoeveel trappen of hoogtemeters je deed bijvoorbeeld. Voor de trappenlopers onder ons zeker leuke data!
Zelf gegevens invoeren
Des te meer gegevens jij invoert, hoe betrouwbaarder jouw stappenteller je data terug kan geven. Als je af wilt vallen en je leeftijd, geslacht, lengte en gewicht invoert kan de stappenteller berekenen hoeveel calorieën je waarschijnlijk hebt verbrand. Een goede stappenteller neemt ook je hartslag mee. Voor de meest betrouwbare resultaten wandel je op een hoog tempo. Bij langzame wandelingen is de foutmarge namelijk groter, tot wel meer dan 9%. Dit getal komt onder de 5% als je sneller loopt. De stappenteller geeft altijd een inschatting van het aantal stappen op basis van diverse factoren. De uitslag is dus nooit 100% accuraat.
Supertevreden van mijn fitbit. Ik heb ‘m al twee jaar en hij doet het nog steeds zeer goed!