suikerarm dieet

Suikerarm Dieet: Hoe werkt het en wat zijn de voor- en nadelen?

Suiker, het zit tegenwoordig in vrijwel alles wat je eet. Wellicht onbewust, is suiker voor veel mensen een gewenning geworden en hierdoor zijn ze verslaafd geraakt. Langdurig veel suiker binnenkrijgen kan zeer grote gevolgen hebben. Het meest bekende probleem dat door suiker wordt veroorzaakt, is overgewicht.

Als je overgewicht hebt en je hebt al tientallen diëten geprobeerd, het binnenkrijgen van teveel suikers is de grootste oorzaak voor iedereen met overgewicht. Een suikerarm dieet zou een oplossing kunnen zijn voor iedereen met overgewicht of andere lichamelijke klachten. Maar dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt immers een suikerverslaving en dat vergt doorzettingskracht. Maar als het je lukt, dan is een suikervrij dieet de opstart naar een gezonder leven.

suikerbomHoe werkt een suikerverslaving?

Een suikarm dieet is niet alleen suikers vermijden in producten, het is ook het afkicken van je suikerverslaving. Een suikerverslaving is een vicieuze cirkel, waarbij je nadat je producten met suiker gegeten hebt, telkens weer opnieuw zin krijgt in suiker. Je bloedsuikerspiegel zal na het eten van suiker pieken en er wordt insuline aangemaakt om de suiker te verwerken.

Maar het hoge gehalte insuline in je lichaam zorgt voor direct vetopslag en ondertussen daalt je suikerspiegel. Je krijgt honger en je lichaam vraagt dan opnieuw om meer suiker. Wanneer je hier aan toegeeft, zul je dus wederom suiker innemen en zo blijf je de vicieuze cirkel in stand houden. Met een suikarm dieet doorbreek je de vicieuze cirkel en dit zal je lichaam vooral in het begin niet zomaar willen accepteren. Daarom is doorzettingskracht bij een suikarm dieet zo belangrijk.

De gevolgen van een overdaad aan suiker

Overgewicht is misschien wel het belangrijkste gevolg van een teveel aan suikers binnenkrijgen. Je zult merken, dat als het je lukt om definitief te stoppen met suiker, je veel sneller zult afvallen. Maar er zijn veel meer gevolgen waar je last van kunt krijgen bij een teveel aan suikers. Suiker kan ook aan de basis liggen van diverse soorten huidproblemen. Denk bijvoorbeeld aan acne of een slecht uitziende huid.

Suiker in combinatie met overgewicht zal ook het risico op hart- en vaatziektes vergroten. Niet voor niets wordt veel hartpatiënten aangeraden om te stoppen met suiker eten. In het ergste geval kan ook kanker een gevolg zijn van een teveel aan suiker binnenkrijgen. Wat iedereen ook wel weet, is dat suiker de belangrijkste oorzaak is van gebitsproblemen. Een gaatje in je tand of kies is bijna altijd veroorzaakt door teveel suiker.

Mentale problemen kunnen ook de oorzaak zijn van suiker. Denk hierbij aan een slechte nachtrust, hyperactief gedrag of juist veel minder energie hebben. Uiteindelijk kan het zelfs tot een depressie leiden. Geen suiker meer binnenkrijgen verkleint het risico op al deze gevolgen enorm.

suikervrij dieetGeraffineerde suikers

Een suikerarm dieet houdt niet in dat je helemaal geen suikers meer binnenkrijgt. Suikers zijn namelijk te onderscheiden in geraffineerde suikers en natuurlijke suikers. Geraffineerde suikers zijn bewerkte suikers Dit zijn foute suikers die tijdens de bereiding aan voedselproducten worden toegevoegd. Dat je een suikerverslaving ontwikkeld hebt, is niet heel ongewoon. Geraffineerde suikers zitten tegenwoordig in vrijwel alle voedselproducten. Het is dus best lastig om de deze producten te ontwijken.

Vaak gaat het ook om producten die als ‘gezond’ worden aangeprezen, maar waar toch geraffineerde suikers aan toegevoegd zijn. Op het etiket zoeken naar het woord suiker is niet voldoende. Er zijn namelijk veel verschillende soorten geraffineerde suikers, met andere namen. Voorbeelden zijn dextrose, glucose, siroop of sacharose. De voedselfabrikanten doen er dus ook alles aan om je suikerverslaving in stand te houden. Ogenschijnlijk gezonde producten kunnen ook geraffineerde suikers bevatten, denk aan fruitsappen, brood, soep en vleeswaren.

Natuurlijke suikers

De suikers die je wel binnen mag krijgen, zijn natuurlijk suikers. Natuurlijk suikers zijn vooral aanwezig in groenen en fruit. Dit zijn suikers met zogenaamde langzame koolhydraten en vormen één van de belangrijkste bronnen van energie in je lichaam. Bij een suikervrij dieet is het niet de bedoeling om deze suikers te vermijden.

Deze suikers zijn noodzakelijk en hebben geen schadelijke gevolgen voor je lichaam. Naast het eten van groente en fruit, zijn er nog andere vormen van natuurlijke suikers die je wel binnen mag krijgen, zoals honing, palmsuiker, kokosbloesemsuiker en ahornsiroop. Dit zijn uitstekende producten die je kunt gebruiken als je gerechten en drankjes zoeter wilt krijgen zonder het gebruik van geraffineerde suiker.

suikerarm dieetVoorbereiden op een suikerarm dieet

Heb je besloten om definitief te stoppen met het eten van geraffineerde suikers? Dit zal in de praktijk ongetwijfeld moeilijker zijn dan je had gedacht. Het is vooral een mentale knop die je moet omzetten. Bereid je daarom voor op een zware eerste 72 uur van een leven zonder ongezonde suikers. Dit is namelijk de tijd die het lichaam nodig heeft om te wennen aan een suikerloos bestaan. Vooral tijdens deze 72 uur zal je lichaam extra veel om suikers vragen, maar omdat je je lichaam niet meer met suikers voedt, kun je last krijgen van bijwerkingen.

Er is een kans dat je je futloos zult voelen en meer nog dan ooit zul je aan zoetigheid denken. Dit zijn normale verschijnselen en dan komt het echt even op daadkracht aan. Waarschijnlijk heb je je hele leven ongezonde suikers binnengekregen, dus het is logisch dat je erg veel moeite zult hebben om niet in oude gewoontes te vervallen. Ook na deze 72 uur, zullen je hersenen je heus nog wel blijven testen, maar je lichaam zal langzaamaan wel wennen aan een suikervrij dieet.

Naar de supermarkt om suikervrij voedsel te kopen

Het zou handig zijn om voordat je start, je de voorraadkast en koelkast even doorloopt. Verwijder alle voedsel, snacks en drankjes met ongezonde suikers. Je zult verstelt staan hoeveel dit is, met een lege voorraadkast en koelkast tot gevolg. Je moet dus naar de supermarkt om goede producten zonder geraffineerde suikers te kopen. Koop vooral onbewerkt voedsel.

suikersOnbewerkt voedsel bevat in de regel geen toegevoegde suikers. Dit zijn in de eerste plaats groenen en fruit. Ook onbewerkt vlees is geen probleem. Let wel op met vleeswaren, worst e.d. Dit is bewerkt vlees waar suikers aan toegevoegd zijn. Ook noten zijn heel belangrijk in een suikervrij dieet. Je zult na een tijdje zien dat boodschappen steeds gemakkelijker wordt. Twijfel je over een product?

Lees altijd het etiket en trap niet in misleidende slogans op de verpakking, zoals light of 0% vet. Stel je ook op de hoogte van de verschillende benamingen van suiker, zodat je altijd herkent als er toch suiker aan een product is toegevoegd. Ook is het niet verstandig om brood, pasta en rijst te eten. Dit lijken gezonde producten, maar ze bevatten snelle koolhydraten, iets wat de drang naar suiker in stand houdt.

Zin in suiker?

Tijdens je suikervrije dieet ga je er ongetwijfeld last van krijgen: ontzettende zin in zoetigheid. Dit is het grootste gevaar bij een suikerarm dieet, helemaal als je mentaal nog onvoldoende bent voorbereid. Tussendoortjes zijn heus toegestaan, maar moet iets anders zijn dan snoep, chocolade of andere ongezonde zoetigheden. Krijg je honger, neem dan een schaaltje met Griekse yoghurt, eventueel met fruit.

Een stuk fruit kan ook nooit kwaad. Een stuk komkommer of een wortel zijn ook gezonde tussendoortjes, net als een gekookt ei of een plakje kaas. Misschien even wennen als je altijd snoep gewend was, maar alles draait om een gewoonte creëren. Hoewel de drang naar suiker heus wel een tijdje zal aanblijven, zul je als je het volhoudt, merken dat je lichamelijke conditie vooruit gaat, je humeur wordt beter en je zult je minder lusteloos voelen.

Gepubliceerd door

Laure-Anne

Laure-Anne is professioneel voedingsconsulente en geeft haar klanten professioneel advies op het vlak van gezondere voedingsgewoontes. Bij Family Sponge schrijft Laure-Anne soms ook artikels over gezonde voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.