vergeten groenten

Wat zijn vergeten groenten, en waarom zijn ze zo leuk om mee te koken?

Of we nu de voorkeur geven aan vegetarische of vleesgerechten, groenten zijn een onmisbaar onderdeel van ons dieet hebben we de neiging om ons te richten op een kleine selectie die we gewend zijn (tomaat, wortel, aardappel, salade, pepers…). Er zijn echter een groot aantal groenten waar we weinig over horen en die we bijna nooit meer eten, de oude groenten die vaak de vergeten groenten worden genoemd.

Oude rustieke groenten

Deze nogal rustieke groenten die onze grootouders of soms zelfs onze voorouders aten, zijn geleidelijk aan van ons bord verdwenen. De rage voor deze producten komt echter terug, gedreven door het verlangen van de consument naar nieuwigheid en de constante zoektocht naar authentieke smaken.

Maar waarom zijn ze gewoon in de vergetelheid geraakt? Ten eerste, omdat ze oud zijn, koolrabi bijvoorbeeld, werd al in de prehistorie gekweekt, terwijl pastinaken uit de Middeleeuwen stammen. Anderen werden vrijwillig terzijde geschoven vanwege hun nadelen, zoals koolrabi, die moeilijk te verteren is en alleen maar uit noodzaak werd gegeten. Toch beginnen ze tegenwoordig de harten van de consumenten terug te winnen op zoek naar “nieuwe producten” en veel chef-koks zetten ze in de schijnwerpers en koken er graag mee.

Oude groenten om terug om je bord te brengen

De lijst van de oude groenten is vrij lang aan het worden. Zo wordt er nu steeds meer gebruik gemaakt van astinaak, rammenas, koolrabi, aardpeer….We nemen er enkele uit om van naderbij te bekijken

Pastinaak

Het is een vrij zoete groente, die lijkt op een witte wortel. Het is ideaal voor het koken van kleine, fijne en heerlijke gerechten. Het is leuk om ermee te werken, omdat het kan gepureerd of gegratineerd worden. Met slechts 70 calorieën per 100 gram, gecombineerd met het feit dat het de Pastinaak frietenspijsvertering bevordert en veel vitaminen en antioxidanten bevat, is pastinaak een groente bij uitstek voor wie gezond en licht wil eten.

Een populair gerecht zijn pastinaakfrietjes. Bij Bye Bye Cheeseburger kan je een geweldig pastinaakfrietjes-receptje vinden dat knapperige frieten garandeert!

Brandnetels

Ze zijn niet alleen de verschrikkingen van je tuin, integendeel. Netels zijn inderdaad planten die gegeten kunnen worden en die veel geneeskrachtige eigenschappen hebben. Omdat ze na het plukken hun prikkende eigenschappen verliezen, kunnen ze gemakkelijk in soepen worden gekookt.

Kardoen

Met vijftien calorieën per 100 gram is deze bitter smakende neef van de artisjok de ideale groente voor een vetarm dieet. De stengel moeten geblancheerd worden (de bladeren zijn niet eetbaar) om de bitterheid te verminderen voor het koken. Ze zijn heerlijk om te verwerken in een in een gratin.

zwarte rammenasDe zwarte radijs of rammenas

Heb je genoeg van de kleine roze radijsjes? Verander je gewoontes en proef eens de zwarte radijs! Deze knol – ook wel rammenas genoemd – met zijn doordringende smaak, zwarte huid en wit vlees is ideaal voor het aanvullen van energie en het zuivert ook effectief het lichaam van gifstoffen, vooral het spijsverteringsstelsel en de lever.

Je kunt het rauw bereiden in een salade, zoals roze radijs, of gekookt in een soep of puree, zoals rapen.

De scorsonera

Om het eenvoudiger te maken kun je het “zwarte schorseneren” noemen, maar als je deze groente bij zijn echte naam noemt, kan hij indruk maken op je vrienden… De groente smelt in je mond en is zoet. Ze ziet eruit als een schorseneer en is net als de aardperen, een ideaal product voor mensen met diabetes. Behalve de rijkheid aan mineralen, vezels en vitaminen bevat de groente ook nog eens insuline. Een perfecte wintergroente ter vervanging van aardappelen en rapen en extreem populair bij de volgers van het keto dieet door de aangename structuur zonder de overvloed aan koolhydraten!

Wil je nog meer info over vergeten groenten? Deze leuke website gaat helemaal over deze verloren parels; en helpt je aan receptjes en tips!

Gepubliceerd door

Laure-Anne

Laure-Anne is professioneel voedingsconsulente en geeft haar klanten professioneel advies op het vlak van gezondere voedingsgewoontes. Bij Family Sponge schrijft Laure-Anne soms ook artikels over gezonde voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.