vegan lifestyle

Waarom je een vegan lifestyle misschien toch moet overwegen?

Steeds meer mensen maken bewustere keuzes, niet alleen op gebied van het milieu, maar ook op gebied van voeding. Toch maken maar heel weinig mensen de overstap naar een vegan lifestyle. Komt dit misschien doordat een vegan lifestyle nog steeds gezien wordt als iets extreems?

Wanneer mensen aan vegans denken dan zien ze al snel een activist voor zich die een slachthuis bezet, of juiste een veel te fitte vrouwelijke bodybuilder. Daar willen de meeste mensen zich niet mee associëren. En bovendien, van vlees en zuivel wordt je toch groot en sterk? Toch zouden we allemaal een vegan lifestyle moeten overwegen. Waarom?

gezondheidsvoordelen

veganistische levensstijlGoed gezond vegan dieet bevat alle voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Dit wordt door alle voedingsdeskundigen bevestigd. Wist je dat alle voedingsstoffen die er bestaan oorspronkelijk uit planten komen? Ja ook de eiwitten en B12! En over groot en sterk gesproken? Wat eet een olifant, een neushoorn of een koe? Meerdere onderzoeken hebben een verband gelegd tussen veganistische diëten en lagere bloeddruk en cholesterol, en lagere percentages hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en sommige soorten kanker. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de vele verzadigde vetten die alle dierlijke producten bevatten.

Vegan worden is een geweldige kans om meer te leren over voeding en koken, en om je dieet te verbeteren.

Milieuredenen

Van het recyclen van het huisvuil tot fietsen naar het werk, we zijn ons allemaal bewust van de manieren om een groener leven te leiden. Een van de meest effectieve dingen die een individu kan doen om zijn ecologische voetafdruk te verkleinen, is door alle dierlijke producten te laten staan.

save the planetDe productie van vlees en andere dierlijke producten is een zware belasting voor het milieu. Van de gewassen en het water dat nodig is om de dieren te voeren, tot het transport en andere processen die van boer tot bord komen. De enorme hoeveelheid graanvoer die nodig is voor de vleesproductie draagt in belangrijke mate bij aan ontbossing, verlies van leefgebieden en het uitsterven van diersoorten. Alleen al in Brazilië wordt zo’n 5,6 miljoen hectare land gebruikt om sojabonen voor dieren in Europa te verbouwen. Dit land draagt bij aan de ondervoeding in de ontwikkelingslanden door verarmde bevolkingsgroepen ertoe aan te zetten geldgewassen te verbouwen voor diervoeder in plaats van voedsel voor zichzelf.

Aan de andere kant zijn aanzienlijk lagere hoeveelheden gewassen en water nodig om een veganistisch dieet te ondersteunen, waardoor de overstap naar veganisme een van de gemakkelijkste, leukste en meest effectieve manieren is om onze impact op het milieu te verminderen.

Empathische redenen

Veel mensen kiezen ervoor om vegan te worden vanwege de manier waarop er met dieren om wordt gegaan. Dit gaat dan vooral om dieren in de vee-industrie. Wanneer je eenmaal beseft dat dieren net zo veel recht hebben op een leven in vrijheid als een mens is de stap om vegan te worden en veganist te blijven klein. Door geen dierlijke producten meer te eten neem je een standpunt in waarmee je laat zien dat je geeft om dieren, en tegen de mishandeling en uitbuiting van dieren bent.

Gepubliceerd door

Laure-Anne

Laure-Anne is professioneel voedingsconsulente en geeft haar klanten professioneel advies op het vlak van gezondere voedingsgewoontes. Bij Family Sponge schrijft Laure-Anne soms ook artikels over gezonde voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.