atkins dieet

Wat is het Atkinsdieet? Wat zijn de voor- en nadelen?

Het Atkins-dieet is bij veel mensen bekend. Dit is een koolhydraatarm dieet waarbij je veel vet en eiwitten eet ten opzichte van de koolhydraten. Je valt af door het Atkinsdieet te volgen omdat je minder calorieën een dan je lichaam verbruikt. Het dieet bestaat uit vier stappen, waarin de eerste twee stappen redelijk beperkt zijn en je vervolgens meer overgaat op een gezonde manier van eten. Het is dus niet alleen een dieet, maar echt een andere manier van eten. Ben jij benieuwd of dit dieet bij jou past? Lees snel verder om meer te ontdekken.

Gezonde vegan maaltijdWat is het Atkins Dieet?

Het Atkinsdieet is ontwikkeld door de Amerikaanse arts Robert Coleman Atkins in 1972 en staat bekend als het eerste bekende koolhydraatarme dieet. Robert Atkins was arts en cardioloog en deed onderzoek naar de combinatie van overgewicht en voeding en de invloed op het menselijk lichaam. Er staan drie principes aan de basis van dit dieet. Deze moet je volgen om succesvol af te kunnen vallen.

  • Je mag onbeperkt eiwitten en alle soorten vetten eten. Denk hierbij aan eieren, kaas, boter, mayonaise en vlees.
  • Groente, fruit en zuivelproducten mag je wel eten en drinken, maar in mindere mate dan voorheen.
  • Alle koolhydraten uit graanproducten wil je beperken, zoals brood, pasta, rijst, aardappelen en bewerkte voedingsmiddelen.

Door op deze manier te eten stimuleer je jouw lichaam om over te gaan op vetverbranding. Koolhydraatrijke levensmiddelen zorgen er namelijk voor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Hierdoor geeft je lichaam meer insuline af. Dit zorgt er weer voor dat vet wordt opgeslagen. Door minder koolhydraten te eten, krijgt je lichaam ook minder insuline binnen waardoor er minder vet wordt opgeslagen.

4 fasen van het Atkins Dieet

Het Atkinsdieet bestaat uit 4 fasen. Deze volgen elkaar snel op. Misschien ben je bang dat het dieet moeilijk vol te houden is, maar je moet voornamelijk de eerste twee fasen even door. In die eerste fasen maak je namelijk de grootste aanpassingen. De fasen zijn: startfase, balanceren, bijna op gewicht en onderhouden.

Startfase

In de eerste twee weken eet je minder dan 20 gram koolhydraten per dag. Dit vereist een grote omschakeling voor veel mensen. Atkins heeft wel vele recepten die je kunt gebruiken en geeft een aantal richtlijnen. Zo eet je drie normale porties per dag of kies je voor vier of vijf kleinere porties. Sla geen maaltijden over en eet ten minste 115 gram eiwitten per maaltijd uit vlees, vis, groenten, noten en zaden. Ook wordt aanbevolen om minstens 2 liter water per dag te drinken. De 20 gram koolhydraten bestaan voor driekwart uit koolhydraten uit salades en gekookte groenten. Ervaar je nog honger? Dan mag je eten tot je verzadigd bent, maar let erop dat je jezelf niet overeet.

Balanceren

Na de start is het tijd om wat meer koolhydraten, noten en vruchten aan je dieet toe te voegen. Dit wordt “koolhydratentolerantie” genoemd en je gaat op zoek naar de balans. Je wilt wel meer koolhydraten eten, maar ook nog afvallen. Deze fase duurt wat langer dan de eerste fase want je lichaam heeft tijd nodig om af te vallen. Je checkt dagelijks de inname van koolhydraten middels een koolhydratentabel. Ook slik je iedere dag multivitaminen en visolie-tabletten. Atkins heeft speciale voedingsproducten die je in deze fase kunt eten en drinken, waaronder koolhydraatarme muesli, pasta en een broodmix. Eiwitten kun je onbeperkt eten.

Bijna op gewicht

Je streefgewicht komt in deze fase in zicht. Nu is het belangrijk om er achter te komen wat je koolhydratengrens is. Hoeveel koolhydraten kun je eten zonder dat je aankomt? Je mag per week 10 gram koolhydraten toevoegen aan je voedingspatroon om de grens te vinden. Ook eet je minimaal 2 porties groenten per dag, waarbij je voorzichtig granen, aardappelen en meer fruit toevoegt. Weeg jezelf regelmatig om er achter te komen wat je voeding doet met je lichaam.

Onderhouden

Wanneer je in de laatste fase bent aanbeland zit het grootste deel van het werk er op. Nu is het een kwestie van je nieuwe gewicht onderhouden. Deze fase is een onderdeel van je nieuwe gewoontes en leefstijl. Het uitgangspunt is dat je zoveel mogelijk complexe koolhydraten eet zonder dat je aankomt. Je eet hierbij net zoals in de vorige fase en gaat daarnaast meer sporten. Je controleert regelmatig je gewicht. Kom je weer aan? Dan moet je weer gaan minderen in koolhydraten.

atkins dieetAfvallen met het Atkinsdieet

Onderzoek heeft uitgewezen dat koolhydraatarme diëten, zoals onder andere het Atkinsdieet, tot gewichtsverlies leiden. Dit komt doordat je minder calorieën consumeert dan je verbruikt. Hoeveel je afvalt is afhankelijk van hoe lang je het dieet volgt, hoeveel calorieën je eet en hoeveel je beweegt. Veel mensen die het Atkinsdieet volgen geven aan geen last te hebben van een sterk hongergevoel. Dit kan verklaard worden vanuit het hoge vet- en eiwitgehalte van het eten.

Een groot deel van het gewicht dat je in de eerste fase verliest met het Atkinsdieet bestaat uit vocht. Hierdoor kun je tot wel 4 tot 5 kilo afvallen in een maand. Wel is de eerste fase moeilijk vol te houden. Veel mensen haken af waardoor ze niet langdurig afvallen.

Atkinsdieet en ketose

Het Atkins-dieet is eigenlijk een voorloper van het ketodieet. Doordat je in de eerste fase zeer weinig koolhydraten eet kom je in ketose. Onder normale omstandigheden zijn er namelijk genoeg koolhydraten in het lichaam aanwezig om de vetten uit je voeding volledig te verbranden. Doordat je weinig koolhydraten eet, kunnen deze vetzuren echter niet meer helemaal door je lichaam worden verbrand en benut. Deze situatie ontstaat door de combinatie van veel vet en weinig koolhydraten uit je voeding. De restanten van de vetzuren die niet worden gebruikt, komen vrij in de bloedbaan. Je bent nu in staat van ketose en de ketonlichamen verlaten je lichaam via de urine en de uitademingslucht. In de vervolgfasen ga je meer koolhydraten eten en is er geen energieverlies meer door de onvolledige vetverbranding. Je lichaamsgewicht stabiliseert dan ook in de volgende fase.

Ervaringen met het Atkinsdieet

Twijfel jij nog of dit dieet wat voor jou is? De ervaringen met Atkins zijn wisselend. Veel mensen zeggen hier wel mee afgevallen te zijn, maar de resultaten zijn niet altijd blijvend. Als je dit dieet gaat volgen is het belangrijk om echt door te zetten en de eerste twee fasen door te komen. Ook heb je niet per se de dure Atkins producten nodig om koolhydraatarm te eten, maar het maakt het wel makkelijker als jij niet weet wat je allemaal mag eten.

 

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.