maaltijdvervangers

Zijn maaltijdvervangers verstandig om gewicht te verliezen?

Je hebt al vele diëten geprobeerd, maar het ene dieet is succesvoller dan het andere dieet? Gewichtsverlies proberen te bereiken is iets dat veel mensen bezighoudt. Dat is ook begrijpelijk, want een groot deel van de maatschappij heeft te maken met overgewicht. Dit hoeft niet altijd obesitas te zijn, het kan ook zijn dat je enkele kilo’s wilt verliezen om weer in een leuke jurk te passen of om je lekkerder in je vel te voelen. Maar met al het aanbod aan diëten kan het lastig kiezen zijn om te bepalen welk dieet het beste is voor jouw lichaam en situatie. Niet echt een dieet, maar tegenwoordig wel erg populair, zijn maaltijdvervangers.

ensure maaltijdvervangerWat zijn maaltijdvervangers?

De betekenis zit al in de beschrijving. Een maaltijdvervanger is een product dat de volledige maaltijd vervangt. Dit doe je, om te voorkomen dat je door het eten van een maaltijd teveel calorieën binnenkrijgt. Met een maaltijdvervanger weet je exact hoeveel calorieën je binnenkrijgt en dit is in de regel veel lager dan een gewone maaltijd. Wanneer je langdurig maaltijden vervangt door een maaltijdvervanger, dan kan dit helpen om overgewicht te verminderen. Je stopt immers met het voortdurend systematisch binnenkrijgen van teveel calorieën. Het aantal calorieën is netjes aangepast en meer krijg je niet binnen. Mede hierdoor zijn maaltijdvervangers ook zo populair, want veel mensen hebben er baat bij. Wel moet je goed overwegen of het de moeite waard is om alle maaltijden op een dag te vervangen, of dat je gaat voor één of twee maaltijden. Dit kun je in principe zelf bepalen. Als je toch je aardappelen en vlees niet kunt missen, dan kun je ervoor kiezen om ontbijt en lunch te vervangen en wel een normaal diner te nemen.

In welke vorm zijn maaltijdvervangers te verkrijgen?

Een maaltijdvervanger is in diverse vormen te verkrijgen. In de meeste gevallen gaat het om een milkshake of een ander in melk, water of yoghurt op te lossen poeder. Maar het kan ook gaan om een soepje en ook erg populair zijn de maaltijd vervangende (muesli)repen. Het zijn weliswaar gemakkelijk te nemen producten, maar het nadeel is natuurlijk wel dat gezellig samen eten met anderen er niet meer bij is. Het enige wat je moet doen is poeder aan een vloeistof voegen, schudden en je maaltijd is klaar. En neem je een reep als maaltijdvervanger, dan hoef je helemaal niets meer te doen. Het is dus een zeer gemakkelijke vorm van minder calorieën binnenkrijgen en werkt anders dan een dieet, waarbij je toch maaltijden mag eten, maar die volledig afgepast moeten zijn. Bij een dieet moet je zelf letten op je ingrediënten en hoeveel calorieën hierin zitten. Hier hoef je met een maaltijdvervanger niet over in te zitten.

gezonde vrouwZijn maaltijdvervangers gezond?

Of je nu kiest voor een shake als maaltijdvervanger of een mueslireep, er zijn op dit gebied ontzettend veel producten te verkrijgen van verschillende merken. Dit maakt het er niet gemakkelijker op om een goede keuze te maken, want er kan het nodige kwaliteitsverschil zijn tussen de verschillende merken. Het belangrijkste is dat een maaltijdvervanger gezond is. Ieder mens moet een bepaalt aantal voedingsstoffen per dag binnenkrijgen. Dit krijg je normaliter binnen met je maaltijden. Als je maaltijden gaat vervangen, dan moet de maaltijdvervanger ook de beoogde voedingsstoffen bevatten. En daar wilt soms wel eens het probleem zitten. Wanneer je alle maaltijden vervangt door een maaltijdvervanger, dan krijg je geen groenten en fruit binnen. Weliswaar krijg je met een maaltijdvervanger wel voldoende mineralen en vitamines binnen, maar er zijn meerdere stoffen nodig. Een maaltijdvervanger kan gezond zijn, maar je moet zeer nauwkeurig kiezen en weten dat alle voedingsstoffen die je nodig hebt aanwezig zijn.

Aanwezige eiwitten in maaltijdvervangers

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van een maaltijdvervanger. Per dag moet je gemiddeld tussen de 50 en 75 gram eiwit binnenkrijgen. Het voordeel van eiwitten in een maaltijdvervanger, is dat ze je beter kunnen verzadigen dan koolhydraten en vetten. Dit zijn juist de stoffen waar je dik van wordt als je hier teveel van binnenkrijgt. Met voldoende eiwitten heb je dus minder trek in ongezonde producten, zoals snoep en koek. Wanneer er voldoende eiwitten aanwezig zijn in je maaltijdvervanger, dan is de kans minder groot dat je zwicht voor andere verleidingen. Een ander groot voordeel van eiwitten, is dat het verlies van spierweefsel bij het afvallen beperkt blijft. Dit is belangrijk om op gewicht te blijven. Je hebt meer behoefte om vetweefsel te verliezen dan spierweefsel. Veel maaltijdvervangers dragen het predikaat ‘eiwitrijk’ of proteïnepoeder. Dit mag als een maaltijdvervanger minimaal 20% aan eiwit bevat. De praktijk wijst echter uit, dat dit niet altijd het geval is. Sommige producten bevatten zelfs veel minder dan 20% eiwit. Let dus ook goed op hoeveel eiwit je maaltijdvervanger bevat.

Voordelen van een maaltijdvervanger

Het grootste voordeel van een maaltijdvervanger, is dat je na verloop van tijd ook daadwerkelijk resultaat zult zien. Mits je uiteraard alle (ongezonde) tussendoortjes laat staan. Je krijgt zo veel minder calorieën binnen en zonder dat je voor iedere maaltijd calorieën moet berekenen. In vrijwel alle gevallen bevatten maaltijdvervangers voldoende vitaminen en mineralen. Wanneer je een maaltijdvervanger eet die alle voedingsstoffen bevat, dan is dit een gezond alternatief. Je bent ook flexibel met een maaltijdvervanger. Je hoeft niet alle maaltijden te vervangen. Je kunt kiezen voor één of twee maaltijden die je vervangt, maar dit kan ook met alle maaltijden. Hoe meer maaltijden je vervangt, des te sneller zul je afvallen met deze shakes. En natuurlijk is een maaltijdvervanger ontzettend handig in gebruik. Het kost je nauwelijks moeite om samen te stellen, steeds vaker zijn ze ook in kant-en-klare verpakkingen te koop.

maaltijdvervangende shakeNadelen van een maaltijdvervanger

Uiteraard zijn er ook nadelen van van een maaltijdvervanger te noemen. Veel maaltijdvervangers hebben om het product aantrekkelijk te maken een zoete smaak. Dit is iets wat niet iedereen zal appreciëren. Verder moet je heel goed opletten welke maaltijdvervanger je koopt. Niet iedere soort is even gezond. Er zijn merken die onvoldoende vezels en eiwitten bevatten of er zit juist te veel suiker in. Verder kan vooral op de lange termijn een maaltijdverzorger erg eentonig en saai zijn. Probeer daarom een beetje te variëren in producten voor zover dit mogelijk is. Wanneer je alle maaltijden vervangt voor een langdurige periode, dan moet je oppassen dat je geen voedingsstoffen mist. Tenslotte is er een financieel nadeel, een maaltijdvervanger is erg duur.

Hoe kun je het beste een maaltijdvervanger toepassen?

Het Nederlands voedingscentrum is de autoriteit op het gebied van gezonde voedsel in Nederland. Zij raden een maaltijdvervanger zeker niet af, maar wijzen er wel op dat je goede producten moet kiezen die alle benodigde voedingsstoffen bevatten. Omdat groenen en fruit altijd gezond zijn om te eten, adviseert het voedingscentrum om niet alle maaltijden te vervangen, maar dit te beperken tot maximaal twee maaltijden. Zo krijg je de gelegenheid om tijdens het diner veel groenten te eten, iets wat je lichaam zeker zal waarderen en niet van invloed is op je gewicht.

 

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.