Hoe jammer is het als je financiële stress ervaart terwijl dat helemaal niet nodig is, of althans veel minder dan nu het geval is. Helaas is het wél een feit dat heel wat mensen financiële onrust ervaren omdat ze niet (altijd) evenveel inkomen verwerven als ze aan maandelijkse uitgaven hebben. Wat zijn nu de manieren om die stress, meestal op het eind van de maand, flink te verminderen? We geven je graag wat handreikingen.
In control met een maandbudget
Als je het nog niet eerder hebt gedaan (of lang geleden), kijk dan eens naar je uitgaven van de afgelopen maanden en rubriceer ze. Maak een aantal ‘kostensoorten’ aan, zoals woonlasten, boodschappen, vrije tijd et cetera. Als je dan voor bijvoorbeeld de afgelopen drie maanden je uitgaven indeelt in die kostensoorten, dan heb je al een aardig inzicht waar je geld aan opgaat. Dat kan je doen in een eenvoudig Excel-sheet of een huishoudboekje, maar er zijn ook online mogelijkheden, waarvan sommige gratis.
Door je totale maandelijkse uitgaven te vergelijken met je totale maandelijkse inkomsten, weet je dan meteen wat je gemiddeld maandelijks te kort komt (en dus waaraan jij jouw maandelijkse inkomsten uitgeeft). Je kan nu heel eenvoudig bepalen wat je per maand wil uitgeven aan bepaalde kostensoorten, in sommige gevallen dus minder dan voorheen, en dat voor jezelf bewaken. Je gaat dus je uitgaven budgetteren per kostensoort. Dat betekent dat je af en toe streng voor jezelf moet zijn om je doel te bereiken, maar je leven hoeft er echt niet minder leuk door te worden.
Je maandbudget verfijnen
Als je al met maandbudgetten werkt, is het wellicht zaak om nog eens te kijken naar je verschillende soorten uitgaven. Kloppen je budgetten nog, en vooral: waar kan je nog op besparen? In de loop van de tijd kunnen er namelijk altijd dingen veranderen.
Als voorbeeld noemen we verzekeringen. Zijn alle verzekeringen die je hebt lopen, en die ooit op deze manier goed waren afgesloten, nog wel passend bij je huidige situatie? Bij elkaar opgeteld maken de diverse verzekeringspremies immers een behoorlijk deel uit van je maandelijkse uitgaven. Het zou zonde zijn als je premie betaalt voor een verzekering waar je nooit meer beroep op zult doen, die duur is in vergelijking met soortgelijke verzekeringen, of die te hoog is afgesloten gezien de huidige waarde.
Kijk ook nog eens kritisch naar abonnementen, lidmaatschappen en alle andere uitgaven. Als je aanvoelt dat een maand moeilijk op te volgen is, wees dan nòg consequenter, en bouw een echt budget-dagboek uit – waar je dan op ‘t einde van elke maand een mooi overzicht mee hebt.
Tekorten voorkomen en meer in control zijn.
Kom je maandelijks geld tekort, dan kan jou dat behoorlijke financiële stress opleveren. Er zijn dan twee mogelijkheden. De eerste is zoeken naar manieren om geld te besparen. We geven weer een voorbeeld: uit eten. Ben je gewend om twee keer per maand naar een restaurant te gaan (maar kom je op het eind van de maand altijd geld tekort) ga voorlopig dan eens één keer. Ook kan je natuurlijk een goedkoper restaurant zoeken. Een ander voorbeeld: fijn dat die supermarkt zo goed bevalt, maar is het ook de goedkoopste? Zonder op kwaliteit in te boeten kan je waarschijnlijk bij een andere supermarkt goedkoper boodschappen doen. Ook kan je bij je huidige super eens kiezen voor alternatieve, minder dure producten. Bevallen ze niet, dan kan je altijd weer terug. Niet geschoten is ook in de supermarkt altijd mis.
Minder uitgaven of meer inkomsten? Waar lang niet iedereen aan denkt, is de tweede mogelijkheid. Bijna iedereen met financiële onrust kijkt naar zijn uitgaven. Maar wie zegt dat je niet meer inkomsten kan verwerven dan wat je nu maandelijks binnen krijgt? Als je in loondienst werkt: sinds wanneer verdien je je huidige salaris? Heb je al eens om opslag gevraagd? De kans is reëel dat jouw werkgever ja zegt als je er om vraagt. Indien het antwoord nee is, dan weet je dat in ieder geval. Maar ook hier geldt: niet geschoten … (juist).
Werk je als zelfstandige of zzp’er? Kijk dan nog eens goed naar je tarieven. Ook al verhoog je ze slechts licht, zelfs dan ga je maandelijks ietsje meer verdienen, en jouw klanten waarschijnlijk niet mopperen. Cruciaal is ook hier: financieel plannen. Ook voor een zelfstandige absoluut noodzakelijk!
Tot slot is er een mogelijkheid die niet veel mensen onderzoeken. De mogelijkheid om op een andere manier dan je ooit eerder hebt gedaan (extra) geld te verdienen ligt echter voor iedereen om de hoek. Het is in ieder geval de moeite waard om eens iets compleet nieuws te proberen. Iedereen heeft onbenutte kwaliteiten. Je zal er vast niet rijk mee worden, maar dat was ook niet de insteek.
Hoe geweldig zou het zijn als er een moment komt dat je je maandbudgetten naar boven kunt bijstellen, op basis van je nieuwe, iets hogere inkomen?
Gepubliceerd door