Hoe neem je voldoende tijd voor jezelf in een drukke werkweek?

Iedereen die een baan heeft kent het wel; een drukke werkweek hebben. Er is dan vaak weinig personeel en veel te veel werk. Hard werken is helemaal niet erg, het is zelfs goed voor mensen om actief bezig te zijn. Net zo belangrijk echter, is ontspanning. Daar ligt vaak het probleem. Omdat het zo druk is op je werk neem je te weinig tijd om rust te nemen en te ontspannen. Vaak met alle gevolgen van dien. Zo kan het voorkomen dat je tijdens zo’n periode minder goed slaapt omdat je piekert over wat er nog allemaal moet gebeuren op je werk. Ook kun je door de stress last krijgen van bijvoorbeeld hoofdpijn en nekklachten. Het vervelendste is echter nog dat je niet toekomt aan tijd voor jezelf.

Hoe zorg je ervoor toch rust te nemen? We geven je wat tips die zowel bruikbaar zijn voor mensen met een gezin als voor mensen die alleen wonen.

tijd voor jezelf nemenTien minuten niks doen

Probeer elke dag minimaal tien minuten niks te doen. Voor de één betekent dit simpelweg op een stoel zitten en naar buiten kijken. Voor de ander betekent dit op een rustige plek even de ogen dichtdoen. Het maakt eigenlijk niet uit wat je doet, als er maar niets van je wordt gevraagd! Probeer tijdens die tien minuten diep en rustig adem te halen. Meestal voel je de energie dan weer stromen. Het tijdstip van de dag waarop je die tien minuten rust neemt is niet zo belangrijk. Wellicht vind je het fijn om voordat je naar je werk gaat dit te doen. Of juist tijdens je pauze op het werk. Ook als je thuiskomt van je werk is het een prima moment. Kies vooral wat bij jou past!

weekplannerAgenda leeghouden

Plan tijdens een drukke werkweek zo min mogelijk afspraken buiten de deur. Hoe fijn is het om tijdens je werk te bedenken dat er een heerlijk avondje op de bank op het programma staat.

Natuurlijk is het leuk om na je werk vrienden en/of familie te zien. Echter, het is ook leuk om even helemaal niks te hoeven doen!

Durf ook iets anders in te plannen dan Netflixen. Het is cruciaal dat je écht rust vindt. Een gezelschapsspel, een boek lezen of zelfs gewoon helemaal niks doen. Dat is ok!

Bewegen

Ons lichaam heeft iedere dag een half uur beweging nodig. Dat hoeft echt geen intensieve sportschool sessie te zijn. Een wandeling of fietstochtje in de buitenlucht doet vaak wonderen. Het maakt je hoofd leeg en zorgt voor een ontspannen gevoel in je lichaam.

Bewust met eten bezig zijn

Als het druk is op je werk is het een valkuil om makkelijk, en vaak ongezond, te eten. Juist in zo’n periode is gezonde voeding belangrijk! Probeer daarom de tijd te nemen om te koken. Lukt dat niet omdat je een druk gezin hebt, neem dan in ieder geval de tijd om bewust te eten. Ga aan tafel zitten en geniet van iedere hap.

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.