stoppen met roken

Waarom je nu écht wel moet stoppen met roken

Roken geldt als de grootste verslaving in de westerse wereld. Daarnaast geldt deze verslaving als de grootste doodoorzaak bij jonge mensen. De kanker die wordt veroorzaakt door het roken is hierbij de grootste boosdoener. Iemand die stopt met roken kan zijn levensverwachting echter enorm laten stijgen. Wij geven je naast deze voor de hand liggende gezondheidsreden nog vijf andere voordelen van het stoppen met roken.

rokende vrouwBeter voorkomen

Niet alleen je gezondheid gaat met stappen vooruit als je stopt. Aan alles aan je lichaam is te zien dat je gestopt bent met roken. Een huid kan erg dof en grauw worden door het roken. Ook kunnen er plooien en rimpels ontstaan in de huid. De huid van een vaste roker zal er ongeveer tien a twintig jaar ouder uitzien als die van iemand die niet rookt.

Zodra je stopt met roken zul je hier geleidelijk de voordelen van terug zien. Roken is daarnaast ook een erge aanslag voor de tanden en je tandvlees. Je tanden zullen snel geel kleuren door het roken en je kunt sneller last krijgen van ontstekingen. Op het moment dat je stopt met roken zul je binnen twee maanden duidelijke verschillen zien aan de kleur van je tanden. Ook je adem zal hierdoor een stuk worden opgeknapt.

Goed voor je portemonnee

Iedereen weet dat roken erg slecht is voor de portemonnee. Waar de pakjes sigaretten vroeger nog twee euro kosten zijn deze vervijfvoudigd. Het is geen uitzondering om tien euro voor een pakje sigaretten te betalen. Als excuus wordt er vaak gezegd dat mensen dit niet merken omdat het snel aan iets anders wordt uitgegeven. Probeer daarom bij je stop poging elke dag bijvoorbeeld vijf euro in een potje te doen. Als je dit een jaar volhoudt heb je bijna 2000 euro te pakken. Tijd om jezelf na dat jaar te trakteren op een heerlijke vakantie!

Betere conditie

Roken zorgt ervoor dat je minder zuurstof krijgt. Een roker kan dus al snel bij het oplopen van een trap buiten adem raken. Dit zorgt ervoor dat je aan het einde van de dag vermoeider bent dan iemand die niet rookt. Je conditie zal reuze sprongen maken bij het stoppen met roken. Drie dagen na het stoppen zul je merken dat je veel meer lucht hebt dan voorheen. Je bent minder snel buiten adem., waardoor bijvoorbeeld sporten een stuk makkelijker wordt.

Goed gehumeurd

Alhoewel je hier in het begin niet veel van gaat merken zul je een beter humeur krijgen van het stoppen met roken. Misschien zul je je somber voelen als je even gestopt bent met roken. Blijf volhouden en je zal beloont worden. Door het stoppen zul je uiteindelijk beter in je vel zitten. Ook ben je stabieler, omdat je niet afhankelijk bent van die sigaret.

Smaakbeleving

Sigarettenrook zorgt ervoor dat je smaak en geur pupillen verdoofd worden. Na het stoppen beleef je de geur en smaak een stuk intensiever. Ongeveer een maand na het stoppen zullen je pupillen steeds meer smaak en geur toelaten.

Lukt het écht niet?

HEXA E-sigaretLukt het je écht niet om te stoppen met roken? Heb je een tabakoloog bezocht en krijgt die het ook niet voor mekaar? Dan is er gelukkig sinds een tiental jaar ook een minder schadelijk alternatief voor de roker: de elektronische sigaret. In België zijn er heel wat winkels in het straatbeeld gekomen die deze producten verkopen; en er heerst nogal wat twijfel over of deze toestellen en e-liquids wel écht minder schadelijk zijn dan de gewone sigaret.

De wetenschap is hierover zeer duidelijk: ja, voor een roker die de overstap maakt van de gewone sigaret naar de e-sigaret zijn er zeker grote gezondheidsvoordelen. Het is cruciaal dat je écht helemaal overstapt op het dampen; en dus niet zowel blijft dampen als roken – dat werkt veel minder goed! Maar: als je door de vaak erg matige berichtgeving in de media denkt dat een e-sigaret even schadelijk of zelfs schadelijker is dan roken ben je zeker fout!

Wil je de stap zetten naar de e-sigaret? Bezoek dan een goede e-sigaret winkel als Vaporshop die je kunnen helpen bij de hele overstap en zelfs de finale stap naar een dampvrij leven.

Rook je niet? Begin dan ook niet te dampen. Niet roken of dampen is sowieso nog steeds de beste keuze!

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

14 reacties op “Waarom je nu écht wel moet stoppen met roken

 1. Ik denk da jullie ook moeten durven zeggen dat de staat graag zijn centje meepikt op de sigarettentaksen é. Al die accijnzen die de begroting rechthouden ten koste van onze volksgezondheid. Mij verbaast het allemaal ni meer da we misinformatie zien over een product waar zowel de tabaksindustrie als de farma-industrie EN de overheden miljarden op verdienen. SCHANDE!!!

 2. De grootste tegenstanders van de e-sigaret zijn de mensen die vele miljoenen of zelfs miljarden verdienen aan de gewone sigaret. Blij dat jullie ons even op de wetenschappelijke realiteit wijzen!

 3. Haha superleuk! De winkel uit dat filmpje is de winkel waar ik mijn eerste e-sigaret heb gekocht!! Supergoed geholpen en ook ik ben ondertussen helemaal gestopt met roken én vapen met dank aan de goede begeleiding!

 4. Ik heb zeker tien rookstoppogingen ondernomen vooraleer ik met de elektronische sigaret ben gestart. Ik verzeker jullie: het is mijn redding geweest! Ik heb mijn nicotine-inname eerst rustig teruggebracht tot nul; en ben na anderhalf jaar “dampen” ook gestopt met het gebruik van de e-sigaret; met begeleiding van mijn vapeshop in de Anselmostraat in Antwerpen.

  Ik kan dus niet meer dan beamen wat jullie hier zeggen: de e-sigaret kan zeker helpen bij het stoppen met roken. Ik zou zelfs meer zeggen: voor mij was het de enige rookstopmanier die echt heeft gewerkt. De man van de Vaporshop heeft mij écht meer succesvol kunnen helpen dan de twee tabakologen die ik heb gezien…

  1. Hoi Marianne,

   Ik ben heel erg blij om te lezen dat je zowel van de sigaret als van het dampen bent kunnen afstappen. Dit is het perfecte traject, en daar mag je dus zeker heel erg trots op zijn! Knap werk ook van de mensen van je vapeshop dat ze je goed hebben geholpen met het hele proces!

   Groetjes,
   Els

 5. Dat constant kappen op vapen in de media ergert mij ook enorm. Ze zeggen het in de vapeshops ook: ja, beter helemaal stoppen; maar als je overstapt van roken naar vapen doe je al een grote stap. Ik ben afgebouwd van 18mg nicotine naar 3mg nicotine ondertussen, en vape nog ongeveer 1/3e van toen ik begon. Rustig afbouwen, zonder teer en koolstofmonoxide… Hoe ze dat kunnen demoniseren is een absolute schande.

 6. Ik ben al twee jaar gestopt met roken en overgestapt op een Hexa e-sigaret. Voor mij écht een grote overwinning op mezelf. Ik ben begonnen met 20mg nicotine en zit nu op 0mg nicotine. Ik gebruikte eerst één podje per dag, nu nog twee podjes per week. Mensen die ontkennen dat e-sigaretten werken om te stoppen met roken zijn ALTIJD mensen die nooit gerookt hebben OF niet willen stoppen met sigaretten roken! BEDANKT voor dit artikel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.