zomervakantie ZEN

Drie tips voor mama’s om helemaal ZEN de zomervakantie door te komen

De zomervakantie is bij uitstek een periode om even helemaal tot jezelf te komen. Of je nu één week, twee weken of langer vakantie hebt of neemt: deze periode wil je natuurlijk gebruiken om lekker te relaxen en de batterij weer even helemaal op te laden. Zeker als je moeder bent en het thuis wel eens druk is in het gezin. Maar hoe kom je als mama ZEN de zomer door? Onze drie tips helpen je hierbij!

Bereid je rustig voor op het vertrek

grote vakantie mamaVeel moeders (en hun partners) maken de fout om vanuit het werkzame leven vol met werkstress bij het begin van de zomervakantie direct weg te willen. Dit levert natuurlijk een hoop stress op, want midden in de drukte van alledag moet dan alles ingepakt en opgeruimd worden en racet de gemiddelde Nederlandse moeder met kinderen en/of partner richting een ver vakantieoord.

Dit levert veel stress op, terwijl je natuurlijk net probeert om te ontstressen. Ga daarom niet meteen op je eerste vrije dag op vakantie, maar bereid de reis rustig en grondig voor. Pak alles rustig in en ga op tijd van huis als je met de auto weggaat naar je vakantiebestemming. Pak je het vliegtuig, ga dan ook ruim van tevoren naar de luchthaven, houd je tickets en identiteitspapieren bij de hand en neem voor alles de tijd. Er zijn voordelen genoeg als je het vertrek ZEN aanpakt. Je komt een stuk relaxter en meer uitgerust op je bestemming aan en begint de vakantie lekker relaxed.

Neem de tijd voor ontspanningsoefeningen en gezond leven

yoga mama'sAls je als mama relatief stressvol in het leven staat, en veel moeders staan dat, dan is de zomervakantie hét moment bij uitstek om extra aandacht aan je geest en lichaam te besteden. Doe in de vakantie elke ochtend of avond yoga oefeningen, mindfulness en/of ochtendgymnastiek. Je begint de dag dan lekker ZEN en relaxed. Ga op tijd naar bed, wees zuinig met alcohol en rookwaar, en zorg ervoor dat je voldoende vitamines en beweging krijgt. En vooral: durf zo nu en dan alleen te zijn en even tijd voor jezelf te nemen. Dit kan door het lezen van een goed boek, door lekker een paar uurtjes te gaan slapen of door een tijdje met een goede hoofdtelefoon naar je favoriete band te luisteren. Echte quality time, gewoon voor jezelf, is namelijk ontzettend belangrijk om in touch te blijven met het ZEN-gevoel.

Meer informatie over ontspanningsoefeningen kan je hier vinden bij Reikipunt Adelheid, een boeiende website die je in deze context zeker wat kan bijleren!

Train jezelf qua flexibiliteit en aanpassingsvermogen

Veel mensen vandaag de dag willen alle aspecten in hun leven onder controle hebben en sturen. Realiseer je echter dat dit onmogelijk is en dat de dingen soms, of misschien wel heel vaak, niet gaan zoals je dat had uitgestippeld. En, ook cruciaal: realiseer je dat dit helemaal niet erg is.

Er zijn veel grotere problemen op deze wereld dan het oorspronkelijke plan dat je had een beetje aanpassen. Als je voor jezelf accepteert dat de wereld veranderlijk is en dingen soms gewoon gebeuren, dan geeft dit enorm veel rust en een echt ZEN-gevoel. Je incasserings- en aanpassingsvermogen helpt je als moeder dan om veel relaxter te leven en te ontspannen!

 

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.