acne gezicht

6 x Tips tegen acne in je gezicht

Acne is een vervelende huidaandoening. Vooral als je acne in je gezicht hebt. Je kunt je hierdoor erg onzeker voelen. Het is echter een veelvoorkomend probleem. Bovendien komt het niet alleen bij pubers voor. Dat is namelijk wat veel mensen denken. Ook volwassenen kunnen last hebben van acne.

Wat kun je doen om acne te verminderen en in de toekomst te voorkomen? Wij helpen je hier op weg met 6 tips tegen acne, zodat je gauw weer met een stralende en egale huid door het leven kunt!

1. Was je gezicht met een milde cleanser

Wanneer we het over een huid met acne hebben, spreken we vaak over een onzuivere huid. Dit betekent niet dat je meteen je huid overmatig moet gaan reinigen. Je huid is gebaat bij zachtheid om de ontstekingen te kalmeren.

Het is wel belangrijk dat je de huid twee keer per dag reinigt, maar doe dit met een milde reiniger, die perfect afgestemd is op jouw huid. Let erop dat dit product zeepvrij is. Als je steeds de huid te intens reinigt, bijvoorbeeld met zeep, dan verwijder je te veel talg. Als reactie hierop gaat je huid extra talg aanmaken, waardoor de kans op verstopte poriën en puistjes juist groter wordt. Dat wil je natuurlijk niet!

2. Laat korrelige scrubproducten links liggen

Je hoort vaak dat het goed is om regelmatig de dode huidcellen van je gezichtshuid te verwijderen. Hiermee voorkom je verstopte poriën, glanzende nieuwe huid komt aan de oppervlakte en je krijgt er meteen een frissere uitstraling door.

Veel mensen gebruiken hiervoor een scrub met een korrelachtige structuur. Doe dat niet als je last hebt van acne, want jouw toch al gevoelige huid kun je hiermee extra beschadigen. Dit werkt ontstekingen in de hand. Acne vraagt alleen maar om zachte behandelingen. Een peeling kan dan een goed idee zijn.

3. Gebruik een peeling met salicylzuur

Een behandeling die veel adequater is voor de huid met acne is een peeling met salicylzuur. Dit heet ook wel een chemische peeling of een fruitzuur peeling. In plaats van dat je de dode huidcellen wegschuurt, worden de dode huidcellen als het ware losgeweekt. Dit is veel milder voor de huid. Bovendien beschikt salicylzuur over het vermogen om de talgproductie te verminderen en het werkt ook nog eens ontstekingsremmend. Dat is precies wat je wil bereiken als je op zoek bent naar een behandeling om acne te verminderen. Daarbij stimuleert het de celvernieuwing, waardoor je huid sneller herstelt bij acne.

acne in je gezicht

4. Blijf de huid goed hydrateren

Acne gaat doorgaans gepaard met een vette huid. Het lijkt dan tegenstrijdig om een crème op je gezicht te smeren, want je huid is al zo vet. Toch is het essentieel om na het reinigen van je gezicht en eventueel na een peeling de huid te ondersteunen met een hydraterende crème. Als je dat niet doet, dan kan de huid op sommige plekken droog en trekkerig worden.

Jouw huid reageert daarop door meer huidvet (talg) aan te maken. Dat is uiteraard niet de bedoeling. Kies een olievrije crème op gel- of waterbasis en met verzachtende en kalmerende ingrediënten, bijvoorbeeld kamille, allantoïne en tea tree. Ook een paraffinebad kan zeker helpen – meer daarover kan je hier bijleren.

acne gezicht5. Laat je huid zo veel mogelijk met rust

De hierboven beschreven skin care routines kunnen de acne verminderen. Daarnaast is het belangrijk om je huid zoveel mogelijk met rust te laten. Let eens bewust op hoe vaak je op een dag met je handen je gezicht aanraakt.

Probeer dat zo veel mogelijk te vermijden, want op je vingers zitten veel bacteriën, die zich vervolgens op je gezicht verspreiden. Weerhoud jezelf ervan om steeds aan de puistjes te krabben of om ze uit te knijpen. Je kunt je huid daarmee beschadigen, waardoor bacteriën voor nog meer ontstekingen zorgen en de acne zich juist uitbreidt.

6. Acne camoufleren met minerale make-up

Wil je graag je acne camoufleren, omdat je bijvoorbeeld een speciale gelegenheid hebt? Kies dan voor make-up met een lichte textuur, waarmee je de huid niet helemaal afdekt. Minerale make-up is dan een goede suggestie. Met bijvoorbeeld een minerale poederfoundation kun je acne prima camoufleren.

Vermijd in ieder geval dikke lagen vloeibare foundation. Doordat je de huid hiermee afsluit, kun je er donder op zeggen, dat je acne daarna flink opvlamt. Daarbij geven deze foundations al snel een onnatuurlijk masker-effect. Zorg altijd dat je voor het slapengaan de make-up met een mild reinigingsproduct verwijdert.

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.