charcoal tandpasta

Charcoal tandpasta: waarom werkt dit zo goed?

Dat het poetsen van tanden werkt is op vele manieren bewezen. Doordat we eten, drinken en ademen met onze mond worden onze tanden aan een hoop schadelijke stoffen blootgesteld. Oxidatie via zuurstof en slechte stoffen zoals suiker via eten en drinken.

Ons gebit kan zonder bescherming hierdoor flink achteruit gaan. Het gebruik van tandpasta speelt daarbij een grote positieve rol. Sinds kort is er een nieuwe speler op de markt, charcoal tandpasta. Is dit hetzelfde als normale tandpasta of is dit iets totaal anders? Wij nemen je graag mee in de wereld van houtskool tandpasta.

Houtskool tandpasta?

tanden poetsenHet klinkt erg gek en de link tussen houtskool en schone tanden lijkt erg vreemd. Deze vorm van tandpasta is ook niet te vergelijken met de houtskool die je terug vindt in de openhaard en op de barbecue. Het is houtskool van bijvoorbeeld kokos of bamboe welke daarna verhit wordt door stoom. Doordat het houtskool gestoomd wordt zijn er deeltjes in de houtskool die hierdoor geactiveerd worden. Dit zogenaamde actieve houtskool kan je het beste vergelijken met een magneet. Dit neemt verschillende vuile en vette deeltjes op. Norit is hier bijvoorbeeld ook een goed voorbeeld van.

Deze actieve deeltjes nemen dus ook een hoop vuil en vetten weg die normaal tussen je tanden achter zouden blijven. Het resultaat is dan ook een beter gereinigde mond. Bij het witter maken van de tanden kan houtskool ook een grote rol spelen. Houtskool heeft een licht schurende werking waardoor verkleuringen makkelijker verwijderd kunnen worden. Het resultaat kan je al binnen enkele poetsbeurten merken.

Door de actieve kool deeltjes wordt de PH balans in je mond ook goed op peil gehouden. Het is namelijk goed voor de bacteriën die in je mond leven. De houtkool zorgt hier voor een goede balans. Dit komt de gezondheid van je mond zeer veel ten goede.

Rustig aan

Door de licht schurende werking van de houtskool is voorzichtig poetsen meer dan voldoende. Je hoeft dus niet zo hard te drukken als dat je gewend bent met normale tandpasta. Een onderzoek uit 2019 heeft uitgewezen dat je goed moet opletten dat je niet te hard poetst. Je kunt de charcoal tandpasta vergelijken met een soort scrub maar dan voor je tanden. Als je de scrub te hard op je huid wrijft kan er ook schade aan de huid ontstaan. Te hard poetsen kan in dit geval betekenen dat je het tandglazuur beschadigd. We raden dan ook het gebruik van elektrische tandenborstels af bij het gebruiken van charcoal tandpasta’s.

Geen fluoride

Bij het aankopen van charcoal tandpasta is het belangrijk dat er gekeken wordt of er fluoride in zit. Een hoop soorten tandpasta met houtskool bevatten namelijk geen fluoride. Dit is een stof die je gebit op lange termijn goed kan beschermen tegen bijvoorbeeld tandbederf. Deze bescherming doet fluoride door middel van de heropbouw van tandglazuur en de bescherming tegen de afbraak van het bestaande tandglazuur. Bevat jouw favoriete houtskool tandpasta geen fluoride? Zorg er dan voor dat je het liefste twee keer, maar minimaal één keer poets met een tandpasta die wel fluoride bevat.

Gepubliceerd door

Alexandra

Alexandra is een échte beauty-nut. Als professionele schoonheidsspecialiste actief in de regio Antwerpen is ze op de hoogte van de nieuwte trends in de wereld van beauty, huidverzorging en make-up. Ze is een grote fan van natuurlijke middeltjes; en zal daarover dan ook frequent bloggen op Family Sponge!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.