Handen wassen

Handen wassen: hoe moet je nu eigenlijk écht je handen wassen?

Sinds de uitbraak van het coronavirus is het nut van handen wassen nog duidelijker geworden. Praktische elke instantie geeft aan dat je handen één van de grootste verspreiders van bacteriën kunnen zijn. Een goede hygiëne van je handen is dus niet alleen goed voor jezelf. Je omgeving heeft hier ook erg veel baat bij. Veel mensen wassen hun handen helaas nog steeds niet zoals het daadwerkelijk hoort. Hoe was je je handen het best en wanneer moet je je handen wassen? Wat kan je doen als je bijvoorbeeld niet in de buurt bent van schoon water?

Stappenplan naar schone handen

handen wassen coronavirusOnder het wassen van handen verstaan veel mensen een andere definitie. Vaak worden de handen alleen even onder de kraan gehouden, een paar keer heen en weer gedaan en daarna afgedroogd. Om je handen schoon en bacterie vrij te krijgen is het echter erg belangrijk om je handen goed te wassen. De onderstaande stappen zijn dan ook de enige weg naar echte schone handen.

 1. Zorg dat je handen goed nat zijn met schoon water zoals uit de kraan of bijvoorbeeld een fles.
 2. Gebruik een pompje om zeep op je handen te doen. Vloeibare zeep is hierbij beter dan vaste zeep.
 3. Wrijf je handen grondig over elkaar heen en weer.
 4. Zorg ervoor dat je de bovenkant, onderkant en zijkant goed hebt bedekt met zeep.
 5. Wrijf stuk voor stuk alle vingertoppen in zodat deze ook echt bedekt zijn met zeep.
 6. Spreid je vinger. Door middel van je handen in elkaar te doen wrijf je op deze plek voldoende zeep.
 7. Neem als laatste je polsen ook goed mee tot aan het polsgewricht.
 8. Als je handen volledig bedekt zijn met zeep spoel je ze af met stromend water.
 9. Bij het afdrogen is het goed dat de volledige hand droog wordt gemaakt met een papieren doekje. Probeer echt alle vocht te verwijderen om alle viezigheid van je handen te krijgen

Wanneer moet ik dit allemaal toepassen?

Het stappenplan is erg uitgebreid en klinkt als veel werk. In de praktijk zal dit echter meevallen. Naarmate je het vaker doet zul je er handiger in worden. Daarnaast hoef je deze handeling niet elke 10 minuten uit te voeren. Er zijn verschillende situaties waarin het echt nodig is om je handen te wassen. Denk hierbij aan een bezoek van het toilet, hoesten en niezen in je handen of tijdens het klaarmaken van eten. Naast al deze voorbeelden zijn er nog tal van momenten wanneer je je handen moet wassen. Naar eigen inschatting kun je het beste zien of je handen vies zijn en dus of ze toe zijn aan een goede schrobbeurt. Houd het stappenplan in gedachte om het beste resultaat te bereiken.

Geen schoon water in de buurt?

Zeker als je er op uit bent met kinderen is er niet altijd direct schoon water ter beschikking. In deze situatie kan desinfecterende hand sanitizer een goed alternatief zijn.

Deze gel is wel gebaseerd op een hoog alcohol percentage. Indien dit bij kinderen wordt gebruikt is het wel van belang dat er gewacht wordt tot alle gel op de handen is verdampt. Zo wordt voorkomen dat de gel wordt ingeslikt.

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

5 reacties op “Handen wassen: hoe moet je nu eigenlijk écht je handen wassen?

 1. Ik gebruik niet zo graag van die handgels; mijn handen plakken er altijd wat van achteraf. Niemand anders daar last van?

  1. Hoi Angelique,

   Dan heb je een handgel met teveel glycerine, vrees ik. Ikzelf gebruik graag de “Real Hand Sanitizer” of de “Rubbens Hand Sanitizer”, die zijn erg lopend en laat geen plakkend goedje achter.

   Groetjes,
   Els

 2. GELOOF JE TOCH ZELF NIET HE??? Misschien moet je maar eens naar de video PLANDEMIC kijken, dan gaan je OGEN WEL OPEN, schaapjes!

  1. Hoi Ines,

   Dit soort reacties zijn hier eigenlijk niet zo welkom. Als je zelf wil geloven in dit soort conspiracy theories is dat jouw zaak – maar als je denkt dat handen wassen niet helpt bij het verspreiden van dit kwalijke virus denk ik dat je toch fout bent.

   Zelfs voor mensen die om één of andere gekke reden denken dat het virus een verzinsel is zou het wassen van handen toch niet voor controverse mogen zorgen.

   Groetjes,
   Els

 3. Dit is denk ik sowieso iets dat we allemaal gaan blijven doen ook na de corona. Lijkt me logisch dat we allemaal geleerd hebben onze handen voldoende te wassen zodat we veel minder vuiligheid rondstrooien in onze omgeving…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.