mondmasker reinigen

Hoe reinig je het best een mondmasker?

Omdat we allemaal verplicht zijn om in België een mondmasker te dragen is het handig om te weten hoe je dit mondmasker grondig kan reinigen. Alleen als je mondkapje regelmatig goed gereinigd wordt, kan je genieten van optimale hygiëne. Een beetje zoals het met je handen gaat: genoeg je handen wassen is cruciaal om een goede hygiëne van de handen te garanderen. Geen idee hoe je je mondkapje moet wassen? We geven je enkele tips!

Hoe vaak moet je een mondkapje reinigen?

Je weet vast wel dat het erg belangrijk is om je mondkapje regelmatig te reinigen, maar hoe vaak moet het precies gereinigd worden? Het beste kan je je mondkapje dagelijks vervangen. Daarom is het een goed idee om niet slechts één exemplaar te hebben. Op die manier moet je niet dagelijks een wasmachine laten draaien.

Zo was je een mondmasker

Hoe je een mondkapje precies moet wassen hangt af van het soort mondkapje dat je hebt. Hieronder een overzicht!

mondkapje reinigenKatoenen mondkapje

Een katoenen mondkapje dat je eventueel zelf gemaakt hebt kan je gerust in je wasmachine plaatsen. Als je dat doet is het wel belangrijk om het apart te wassen en niet bij andere katoenen was te stoppen. Waarschijnlijk sta je niet meteen te springen om je wasmachine te laten draaien voor slechts één mondkapje, maar er is ook nog een alternatieve oplossing: je kan het in een wasnetje plaatsen. Mondkapjes wassen kan op 30 tot 60 graden. Vaak staat de aanbevolen temperatuur op het masker vermeld. Kijk dus altijd goed naar de voorschriften.

Let op: het mondkapje met de hand wassen is geen goed idee, hierdoor zullen de bacteriën niet voldoende gedood zijn. Als dit je enige mogelijkheid is, kan je dit oplossen door het nadien op een hoge temperatuur te strijken. Een alternatief voor wassen in de wasmachine is het kortstondig koken van het masker in een kookpot. Pas dan wel op dat je het niet te lang in de kookpot laat!

Ziekenhuismasker

De meeste mensen zijn niet in het bezit van een ziekenhuismasker, maar moest dit bij jou wel zo zijn, dan is het goed om dit masker te gebruiken. Het werkt erg doeltreffend. Bij een ziekenhuismasker is het vooral belangrijk om het lang genoeg te laten drogen. Dit doe je het best in de frisse lucht. Als het buiten slecht weer is, kan je het masker ook voor 72 uur in een papieren zak te laten drogen voordat je het weer gebruikt. Zorg er wel voor dat de zak niet gemaakt is uit plastic.

Wanneer moet je je mondkapje weggooien?

Herbruikbare mondmaskers kan je vele malen gebruiken, maar ze zijn niet oneindig bruikbaar. Als je merkt dat het zichtbaar versleten of sterk vervuild is, neem je beter geen risico’s. Je kan dan het best een nieuw mondkapje kopen. Je mag je oud mondkapje gewoon wegsmijten in een vuilbak met gesloten deksel. Was wel je handen nadat je dit doet!

 

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

Eén reactie op “Hoe reinig je het best een mondmasker?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.