hoeveel water drinken

Hoeveel water kan je best per dag drinken?

Water is onmisbaar in ons leven. Er wordt geschat dat een mens in normale omstandigheden ongeveer honderd uur zonder kan. Omgerekend zijn dat drie a vier dagen. Het lichaam bestaat voor 60 a 65 procent uit water. Dit is nodig om onze cellen te kunnen laten functioneren. Het heeft daarnaast als functie om de gewrichten te smeren en spoelen te houden. Het reguleert de temperatuur en zorgt voor de afscheiding van afvalstoffen. Een essentieel onderdeel in ons leven.

water drinkenBlijf drinken

Een standaard regel is dat er twee liter per dag gedronken moet worden. Dit is echter erg globaal genomen. Het is vanzelfsprekend dat iemand van twee meter en honderd kilo meer nodig heeft dan iemand van één meter vijftig met zestig kilo. Wil je specifiek weten hoeveel water een persoon nodig heeft? Neem dan het gewicht en doe dit keer 0,03. Duidelijk wordt dan dat iemand van honderd kilo zo’n drie liter nodig heeft en iemand van zestig kilo bijna twee liter. Een groot verschil dus.

Als je drinkt is dit belangrijk om in porties te doen. Het heeft geen zin om ineens drie liter te drinken en de rest van de dag niks meer. Porties water tussen de 250 en 500 ml per keer is aan te raden. Denk er hierbij wel aan dat je dit in de ochtend, middag en avond doet.

Extreme omstandigheden

De bovenstaande regel is alleen van toepassing bij iemand onder normale omstandigheden. Factoren zoals sporten en hitte hebben hier een grote invloed op. In extreme omstandigheden kan je zelfs meer dan een liter vocht per uur verliezen. vrouw drinkt waterDenk hierbij aan sporten in de hitte. Je lichaam wilt de temperatuur van je lichaam onder controle houden, waardoor je begint te zweten en het vocht verliest.

Na een avondje stappen ben je waarschijnlijk ook erg uitgedroogd. De drank die je hebt gedronken zorgt ervoor dat de je meer vocht nodig hebt dan normaal. Als je hierbij niet drinkt kan je al snel een kater krijgen. Je lichaam heeft dan een zwaar vochttekort.

Bij ziekte is het ook belangrijk dat er veel gedronken wordt. Zeker als er sprake is van overgeven of diarree. Je verliest hier dusdanig veel vocht door dat je vochtbalans hard omlaag gaat. Dit terwijl je het vocht er nodig hebt tijdens het ziek zijn om de afvalstoffen uit je lichaam te krijgen.

Telt alles mee als?

Het is een achterhaald feit dat water alleen mee telt om de benodigde hoeveelheid te halen. Frisdranken, koffie en thee kunnen hier ook aan bijdragen. Wel zitten er in deze soorten toevoegingen die de effectiviteit van het hydrateren kunnen verminderen.

Je kan bijvoorbeeld denken, hoe zit het dan met bier? Sommige mensen kunnen tijdens een avondje stappen makkelijk drie liter bier wegdrinken. Deze drie liter telt niet volledig mee als water. Alhoewel dit wel vocht is, zorgt alcohol er juist voor dat het vocht uit je lichaam verdwijnt. Met bier is het dus lastig te zeggen hoeveel vocht er hierdoor achter blijft. Natuurlijk kan een kopje thee zeker géén kwaad. Groene thee of witte thee bijvoorbeeld zijn zeker ook goed om mee in je mix op te nemen!

Gepubliceerd door

Laure-Anne

Laure-Anne is professioneel voedingsconsulente en geeft haar klanten professioneel advies op het vlak van gezondere voedingsgewoontes. Bij Family Sponge schrijft Laure-Anne soms ook artikels over gezonde voeding.

2 reacties op “Hoeveel water kan je best per dag drinken?

 1. Hey Laure-Anne, leuk artikel! Ik drink inderdaad tussendoor graag een kopje groene thee om niet altijd puur water te moeten drinken. Ik maak volgens een recept van Steffi Vertriest een groene thee die ik dan in de koelkast laat “fris” worden. Ik neem aan dat dat dus helemaal OK is?

  1. Hoi Francine,

   Dat is dus inderdaad helemaal OK! De tips van Steffi mag je ongetwijfeld voor waarheid aannemen, wij volgen haar zelf ook en zijn helemaal mee met haar verhaal!

   Groetjes,
   Els

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.