Problemen in de rationele sfeer, het overlijden van een naaste of die hoge druk op werk. Iedereen is vatbaar voor een burn-out en een hoop mensen krijgen hier ergens in hun leven mee te maken. Deze psychische aandoening heeft de afgelopen jaren flink aan de weg getimmerd om de grootste beroepsziekte te worden. Ongeveer één op de zeven mensen heeft op dit moment klachten die te maken kunnen hebben met een burn-out. Het is dan ook belangrijk om tijdig actie te ondernemen, voordat je er te ver in zit. Hoe kun je de klachten makkelijk herkennen en wat zijn de triggers die dit kunnen veroorzaken.
Wat is het?
Letterlijk vertaald uit het Engels betekend het ‘opgebrand’. Dit dekt slechts een deel van de lading. Naast het feit dat iemand zich emotioneel en lichamelijk opgebrand voelt kan iemand sociale situaties uit de weg gaan en nergens zin meer in hebben.
Wat zijn de kenmerken?
Om de diagnose te krijgen moet je het afgelopen halve jaar in ieder geval aan de onderstaande drie kenmerken voldoen.
1. Je hebt last van spanningsklachten. Dit zorgt ervoor dat je lastig in slaap komt en erg onrustig bent. Concentratie en geheugen problemen zijn hierbij ook aanwezig.
2. Je hebt het gevoel dat je de macht over je leven aan het kwijtraken bent. Je verliest de controle over je leven en weet niet meer hoe je deze terug kunt krijgen.
3. Dagelijkse bezigheden worden praktisch onuitvoerbaar door de vorige twee punten. Door de slechte slaap en het piekeren zul je op meerdere vlakken in je leven merken dat het slechter gaat. Denk hierbij aan je relatie, werk en sociale contacten.
Als je voldoet aan deze drie kenmerken betekend het niet gelijk dat je de stempel hebt. Dit kan alleen worden vast gesteld door een psycholoog, huisarts of bedrijfsarts. Herken je de symptomen die hiervoor beschreven zijn? Schakel dan een specialist in om dit te beoordelen.
Hoe wordt het getriggerd?
Er zijn veel verschillende manieren hoe een burn-out tot stand kan komen. De drie grootste pijlers zijn werk, privé en een heftige gebeurtenis of trauma. De plek waar dit het meeste wordt gertriggerd is de werkvloer. Eigenlijk zijn veel van de oorzaken van burn-outs dezelfde als de oorzaken van stress; maar dan vaak veel meer acuut.
In de huidige maatschappij wilt men graag meer presenteren dan nodig is. Hierdoor wordt vaak te veel hooi op de vork genomen. Het werk is hierdoor niet meer haalbaar en je vraagt teveel van jezelf. Het kan ook voorkomen dat de werkomstandigheden te zwaar of te slecht zijn. Dit zorgt voor heel wat stress op het werk.
Door de privé situatie worden er ook vaak klachten ontwikkeld. Als het slecht gaat in een relatie of een relatie wordt bijvoorbeeld niet door het hele gezin ondersteunt, kan dit leiden tot klachten. Een geldkwestie kan ook van invloed zijn. Schulden die niet meer afbetaald kunnen worden is daarin de hoofd oorzaak.
Bij het meemaken van een trauma of andere heftige gebeurtenis ontstaan er al snel dergelijke klachten. Een lang ziektebed van een dierbare of het overlijden van een naaste kan van invloed zijn als je hier niet goed mee om kan gaan.
Bedankt om de aandacht te trekken op burn-outs. Voor mij één van de meest confronterende dingen die ik ooit heb meegemaakt,; en ik merk nog heel wat stigma rond het thema.