mindfulness

Mindfulness: wat is het, en hoe kan het ook jou helpen?

Sta jij wel eens stil bij wat er zoal op een dag allemaal om je heen gebeurt? De geur van de verse koffie in de ochtend, de bloemen in bloei om je heen of misschien wel de mensen die je zoal ontmoet op een dag. Ongetwijfeld gaan er heel wat mooie momenten verloren en vergeet je geregeld om even stil te staan. Mindfulness draait hier volledig om. Het bewust bezig zijn in het hier en nu. Kom meer te weten over wat mindful bewustzijn is en hoe het jou wellicht zou kunnen helpen om meer uit je dag te halen en meer uit de relaties die je in je leven opbouwt.

Wat is mindfulness?

mindfulness mediterenMindful, de vertaling van de naam zegt het al, ‘met volle verstand’. Je bent volledig met je gedachte in het heden, en denkt niet na over wat je zoal te doen hebt later op de dag. Mindful houdt ook in dat je al jouw zintuigen op scherp zet. Wat ruik je zoal? Wat hoor je? Zijn er misschien vogels die je in de verte hoort fluiten? Je focust je op wat je op dat moment waarneemt. Wat doet het met je en hoe reageer je op de dingen om je heen.

Er zijn tal van momenten op een dag waar je kunt oefenen mindful bezig te zijn. Zoals tijdens meditatie, yoga of tijdens creatieve activiteiten. Probeer je zoveel mogelijk bewust te zijn van wat er zoal door je heen gaat.

Voor wie is mindfullness geschikt?

Iedereen kan leren om mindful toe te passen in het dagelijks leven. Veel mensen leren dit door middel van een cursus of door zelf geregeld te mediteren. Het is belangrijk dat je jezelf de tijd gunt om te leren mindful te zijn en hier bewust mee bezig te zijn. Ga aan de slag met mindful bewustzijn wanneer je merkt dat je af en toe een pauze kunt gebruiken. Wanneer er veel langs je heen gaat, je meer wilt leren genieten en je meer uit je dag wilt halen.

Hoe kan mindful bewustzijn je helpen?

mindfulnessMeer mindful zijn is voor iedereen weggelegd, jong en oud. Misschien zit je in de knoop met je werk, voel je je niet gelukkig in je relatie, of heb je te maken met veel stress. Met mindful bewustzijn leer je om je stress, frustraties of negatieve gedachten los te laten of van een andere kant te bekijken. Het is dus niet zeer gewoon ontstressen, het is méér dan dat. Je leert jezelf beter kennen door bewust met je gedachten en gevoelens om te gaan en geregeld stil te staan bij de goede en mooie dingen om je heen.

Wellicht kan mindful bewustzijn je wel helpen om je vrienden, je familie of collega’s op een andere manier te leren kennen. Door meer over jezelf te weten te komen, door bewuster in het leven te staan, ga je anders naar andere mensen kijken en naar de dingen om je heen. Je ziet in dat er bepaalde zaken zijn waar je wellicht geen controle over hebt. Deze zaken leer je los te laten waardoor je er geen energie aan uitgeeft en je jouw energie kunt richten op zaken waar je wel controle over hebt.

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.