ontstressen

De 5 beste manieren om te ontstressen in het weekend

Je hebt een lange werkweek achter de rug. Je baas heeft je volgepland met opdrachten en met zwoegen en overwerken heb je alles toch nog af kunnen ronden. Je trekt de deur vrijdag achter je dicht. Het is tijd voor weekend! Je bent toe aan rust, maar hoe doe je dat met al die werkstress aan je hoofd? Hoe zorg je ervoor dat je nou echt goed kan ontstressen en weer helemaal opgeladen bent na het weekend? Wij hebben de vijf beste tips op een rij gezet.

sluit je af van je werk1. Sluit je af van werk

Mensen hebben vaak de neiging om toch nog even door wat documenten te lopen of toch dat ene mailtje te beantwoorden. Dit is funest voor een echt uitgerust weekend. Als je de deur vrijdag achter je dicht trekt, laat deze dan ook dicht tot na het weekend en neem tijd voor jezelf. Op moment als je in je mail gaat kijken blijft het vaak niet bij dat ene mailtje. Er komen snel andere punten voorbij die je nog even mee wilt nemen.

2. Neem geen borrel

Hoewel het verleidelijk klinkt is het beter om geen bier of wijntje te nemen. Als je echt wilt ontstressen kun je je slaap goed gebruiken. Een borrel zorgt ervoor dat je onrustiger slaapt en dus een slechtere nachtrust hebt. Er zijn veel verschillende drankjes op de markt die je extra ontspanning kunnen geven. Voornamelijk veel thee soorten kunnen kalmerend werken – denk aan kruidentheeën zoals rooibosthee, of in de voormiddag zelfs groene thee of witte thee.

weekendje weg3. Ga een weekendje weg

Om de dagelijkse sleur te vergeten is het goed om een weekendje of een dagje weg te gaan. Op een andere plek zonder de dagelijkse prikkels kun je het beste tot rust komen. Laat je verwennen door bijvoorbeeld lekker uit eten te gaan waardoor je niet hoeft te denken aan koken. Er zijn talloze hotels waar je bijvoorbeeld ook kunt genieten van een massage of stoombad. Dit kan wonderen doen voor de ontspanning van je lichaam.

4. Zorg voor beweging

Beweging is op elk vlak goed voor de mens. Vaak ontstressen mensen al als ze lekker in de buitenlucht zijn en kunnen genieten van bijvoorbeeld te natuur. Door in beweging te zijn maken we gelukshormonen aan in de hersenen. De bekendste stoffen zijn endorfine en dopamine. Deze stoffen laten ons goed voelen en verminderen stress. Dit gebeurt tijdens het bewegen, maar lange tijd na het bewegen heb je hier ook nog plezier van. Veel mensen denken dat je echt intensief moet sporten om deze stof aan te maken. Dit is echter een fabeltje. Bij een half uur wandelen in een normaal tempo maak je de perfecte hoeveelheid gelukshormonen aan.

opruimen5. Ruim je huis op

Een opgeruimd huis is een opgeruimde geest. Uit onderzoek is bewezen dat als je huis een zootje is je lichaam stresshormoon cortisol aanmaken. Zoals de naam het al zegt geeft deze hormoon stress af. Ook depressiviteit en vermoeidheid kunnen hierdoor veroorzaakt worden. Misschien kijk je er even tegen op. De beloning zal groot zijn als je door je schone huis heen loopt. Probeer hierbij uiteraard niet door te slaan, waardoor je het hele weekend aan het schoonmaken bent. Als je de ergste zooi weghaalt zal dit al een grote verlichting zijn.

 

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.