Werkstress

Werkstress? Drie tips om deze te verminderen!

Heb je een leuke baan, maar krijg je de taken niet voor elkaar? Werkstress is iets wat veel voorkomt op het werk. Een beetje druk op de ketel is goed, maar te veel stres is niet goed voor de gezondheid. Daarom is het van belang om deze stress binnen de perken te houden. Maar hoe voorkom je werkstress? In dit artikel geven we drie belangrijke tips om hiermee om te gaan. Als je deze tips toepast kom je weer helemaal vrolijk thuis!

Tip 1: Bepaal wat je vandaag gaat doen!

Zit je hooft vol met wat er allemaal nog moet gebeuren? Ben je net met een taak begonnen en bedenk je alweer wat anders? Dan ben je met te veel tegelijk bezig en krijg je uiteindelijk niks voor elkaar. Daarom bepaal je aan het begin van de dag de taken die je gaat doen. Deze taken zijn maximaal 25 minuten lang en verdeel je over de dag. Heb je grotere taken? Die deel je op in taken die je in een half uur kan afronden. Na 25 minuten, als je een taak hebt afgerond, beloon je jezelf met een paar minuten pauze en dan op naar de volgende taak.

notificaties stressTip 2: Stop de constante stroom aan meldingen!

Tegenwoordig zijn we met de hele wereld verbonden, de e-mail stroomt binnen, de telefoon bliept van alle whatsappjes en dan hebben we het nog niet over alle sociale media.

Om focus te houden op de taken die je bij tip 1 hebt gemaakt is het belangrijk dat je niet constant gestoord wordt. Het is echt niet nodig om direct alles te lezen en te beantwoorden.

Zet daarom je telefoon op stil, of nog beter zet de notificaties uit. Ditzelfde doe je voor de meldingen op je computer. Kijk vervolgens aan het einde van de dag en eventueel halverwege de dag of er nog iets belangrijks voorbij is gekomen. Je zal merken, de focus is weer helemaal terug! En geloof me vrij: je mist écht niet zoveel als je denkt, en niemand zal vinden dat je “te traag reageert”.

Tip 3: Neem pauze!

Je hebt het druk en moet nog zoveel doen. Een collega vraagt of je een rondje mee wandelt, maar je antwoord dat je daar geen tijd voor hebt. Die pauze sla je over en gaat door en je denkt hiermee coffee breakefficiënt te zijn. Helaas valt dat tegen, halverwege de middag ben je er helemaal klaar mee en is de concentratie weg.

Herkenbaar? Daarom is het belangrijk om tussendoor pauze te nemen. Even opstaan van de computer nadat je een taak hebt afgerond. In de middagpauze geniet je rustig van je lunch, het liefst buiten als het weer meezit, maar in ieder geval niet achter je bureau. Je zal merken dat je veel scherper bent en de tijd die je “verloren” hebt aan de pauze die verdien je driedubbel terug!

Iedereen is uiteraard anders, maar met deze drie basistips werk je efficiënter en verdwijnt de werkstress vanzelf. En denk nu niet, daar begin ik morgen mee! Doe dit gewoon direct!

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.