Zelfbeeld

Waarom zijn we allemaal zo streng voor onszelf?

Social Media geeft ons steeds vaker het gevoel dat mensen een ideaal leven leiden. Ze zetten de beste prestaties neer, ze halen hun doelen binnen de vastgestelde termijn en ze hebben een rijk sociaal leven. Tenminste, zo lijkt het op Social Media. In werkelijkheid is het leven van al die mensen natuurlijk helemaal niet zo rooskleurig, maar dat wordt niet getoond. Mensen laten alleen op Social Media zien waar ze trots op zijn. De negatieve aspecten, het harde werken en het falen; dat wordt buiten beschouwing gelaten.

Mensen die hier gevoelig voor zijn kunnen dan heel hard worden voor zichzelf. Als iemand anders het kan bereiken, waarom zij dan niet? Dit zorgt ervoor dat we met zijn allen een beetje te streng zijn geworden voor onszelf.

zelfbeeld eigenwaardeEen laag zelfbeeld

Omdat we zo streng voor onszelf zijn geworden, heeft dit als negatief gevolg dat we langer blijven hangen in een negatieve emotie.

Kleine foutjes, die helemaal niet zo erg zijn, kunnen dan enorm opgeblazen worden. Een spelfout in een gepubliceerd artikel, het vergeten van een product in een bestelling of het overslaan van een agendapunt; het zijn allemaal voorbeelden van menselijke foutjes die helemaal niet ernstig zijn, maar toch zo behandeld worden.

Als je jezelf dit soort kleine foutjes gaat verwijten, kun je makkelijk in een negatieve spiraal terechtkomen. Uiteindelijk kan dit resulteren in een laag zelfbeeld. Positieve prestaties worden niet meer gezien en negatieve gevoelens door kleine foutjes blijven veel langer hangen. Jouw zelfbeeld en jouw zelfvertrouwen hangen heel sterk samen, en je het is absoluut belangrijk dat je je daar bewust van bent. Bewustzijn is het begin van het terugnemen van de nodige controle.

Negatief weegt zwaarder dan positief

Vaak zie je alleen maar de negatieve dingen, terwijl er toch ook heel veel positieve dingen tegenover staan. Kijk maar eens naar een relatie die over gaat. De kans is heel groot dat je alleen maar de negatieve dingen uit de relatie herinnert, terwijl er toch ook echt positieve gevoelens zijn geweest. Al die positieve dingen lijken verdwenen te zijn uit je geheugen.

Op het werk gaat dit net zo. Op je werk zou je je ook moeten focussen op de positieve dingen, maar in plaats daarvan zijn we liever hard voor onszelf. De aandacht leggen op negatieve dingen lijkt gewoon veel gemakkelijker te gaan. Kritisch denken en steeds maar blijven piekeren blijkt iets te zijn dat genetisch bepaald is.

Laat los wat je niet kunt controleren

social mediaVia Social Media als Facebook en Instagram lijkt het vaak dat succes aan komt waaien, maar dit is natuurlijk helemaal niet het geval. Om iets te bereiken moet je hard werken en dan bestaat de kans nog steeds dat het je niet lukt. Dit hoort nu eenmaal bij het mens zijn; we hebben niet de controle over alle situaties.

Je kunt op een bepaald deel van je leven controle uitoefenen, maar dit is niet het geval bij alle aspecten.

Niet iedereen krijgt dezelfde kansen in dit leven, maar als je in negatieve gevoelens blijft hangen, dan krijg je de kansen zeker niet. Laat dus los waar je geen controle over hebt en focus vooral op wat wél goed gaat in je leven.

Gepubliceerd door

Family Sponge

De berichten gepubliceerd onder de auteur "Family Sponge" zijn collaboratieve artikels, geschreven door onze redactieleden en goedgekeurd door onze eindredacteur Els.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.