beginnen met bewegen

Drie laagdrempelige sporten om te beginnen met bewegen

Wil je beginnen met bewegen voor je algehele gezondheid en om meer fitheid op te bouwen? Dan hoef je niet direct buiten adem te raken. Een activiteit wordt gezien als beweging als je hartslag iets omhoog gaat en je wat sneller gaat ademhalen. Veel mensen denken meteen aan intensief sporten of iets ingewikkeldere zaken als yoga of pilates, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Dit zijn drie laagdrempelige sporten om te beginnen met bewegen.

wandelenWandelen

Wandelen heeft talloze voordelen en is een laagdrempelige manier om op een rustig tempo te beginnen met bewegen. Wandelen kan altijd en overal, je bent lekker in de buitenlucht en je verbrandt ongemerkt toch redelijk wat calorieën.

Wil jij aan je conditie gaan werken? Wandelen is een uitstekende manier. Ga bijvoorbeeld drie keer per week een half uurtje wandelen en maak de route wat langer wanneer je uithoudingsvermogen vooruit gaat. Het is wel belangrijk dat je niet direct te fanatiek aan de slag gaat maar eerst de tijd neemt om aan je conditie te werken.

Met een wandeling verbeter je daarnaast je concentratie en de nachtrust. Tijdens het werk kun je bijvoorbeeld in de lunchpauze een mooie wandeling maken, of ‘s avonds na het eten zodat je ‘s nachts goed kunt slapen.

fietsenFietsen

Misschien fiets je al om van A naar B te komen, maar fietsen is ook een uitstekende sport waarmee je jouw humeur bevordert en werkt aan je conditie. Met fietsen verklein je de kans op ziekten als hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Ook heeft het fietsen een positief effect op je bloed doordat het sneller gaat stromen door je verhoogde hartslag en de samenstelling van je bloed verandert door de beweging van het fietsen.

Tijdens het fietsen kun je eens lekker dagdromen en even helemaal aan iets anders denken. Lange fietstochten ontspannen de geest waardoor het stressklachten vermindert. Ook maak je endorfine en serotonine aan voor een geluksgevoel. Je kunt jouw fietstraining rustig opbouwen, van een halfuurtje fietsen op een hoger tempo tot langere tochten op een laag tempo. Met 10 minuten stevig doortrappen kun je al zo’n 100 calorieën verbranden. Doordat het een low impact training is, belast je de gewrichten bijna niet zodat de kant op blessures klein is.

zwemmenZwemmen

Zwemmen is een heerlijke sportieve activiteit voor jong en oud. Met zwemmen hou je zowel je lichaam als geest gezond. Het is weinig belastend voor je lichaam en je traint veel spieren door te zwemmen, terwijl dit niet echt als sporten voelt.

Doordat het een vrij complete sport is, richt je je door te zwemmen zowel op je uithoudingsvermogen als op het versterken van de spieren. Ook is het een goede cardiovasculaire training waar je bloedvaten sterker van worden en is het een geschikte activiteit voor mensen die herstellende zijn na een blessure of last hebben van gewrichtspijn.

Zwemmen is de sport bij uitstek die door artsen wordt aangeraden in medische gevallen. Ga bijvoorbeeld drie keer per week voor het werk naar het zwembad om een uurtje te zwemmen. Hier krijg je veel energie van en je voelt je goed, waardoor je op een goede manier aan je dag begint en er veel meer uit je handen komt.

 

Gepubliceerd door

Heleen

Heleen is een personal trainer actief in de Vlaamse Kempen. Met een focus op laagdrempelige sporten en beweging voor mensen die veel te lang in een sedentaire levensstijl zijn vastgeroest is Heleen de juiste vrouw om op Family Sponge te bloggen over Sport & Beweging!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.