Er zijn zoveel verschillende soorten vitamines dat je haast door de war zou komen waarvoor alle vitamines dienen en wat hen zo noodzakelijk maken voor het menselijk lichaam. Een van de meest gehoorde vitamines is vitamine B2. Deze vitamine kan ook wel worden omschreven als de energie vitamine en behoort tot een van de acht vitamines binnen het Vitamine B complex. Heel vroeger werd er gedacht dat er maar één soort vitamine B was, maar dat bleek later niet zo te zijn. Daarom hebben alle vitamine B een nummer gekregen, net zoals vitamine B2. Deze vitamine staat ook bekend onder de naam Riboflavine, een naam die wel eens wordt gebruikt op ingrediëntenlijsten van desserts en van voedingssupplementen. Deze vitamine is onmisbaar voor het menselijke lichaam. We kunnen er niet zonder, en dat is ook de reden dat deze vaak aan voeding wordt toegevoegd.
Vitamine B2: De energie vitamine
Als je Riboflavine nog beter zou omschrijven, dan zou je kunnen zeggen dat dit de vitamine is die ervoor zorgt dat je energie krijgt in je lichaam. Alhoewel deze vitamine nog wel meer functies heeft, is het vrijgeven van energie wel een van de belangrijkste functies. De vitamine speelt een belangrijke rol bij de energiehuishouding en bij de stofwisseling. Beiden zijn essentieel voor het leven en dat is ook de reden dat deze vitamine niet mag ontbreken. Als je eet, dan is de kans groot dat je koolhydraten naar binnen krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het eten van je dagelijkse maaltijden waarin suiker verwerkt zit. In bijna alles wat we eten, zit suiker toegevoegd. Als je lichaam de suikers onverwerkt zou laten, dan zou het betekenen dat het direct zou worden toegevoegd bij het lichaamsgewicht. Dit, terwijl suiker kan worden omgezet tot energie. Wat het lichaam dan doet, is de energie uit de suikers halen en het verwerken zodat je lichaam het kan gebruiken. Pas wanneer je teveel suiker eet, kan het lichaam er niks meer mee en zal de overtollige alleen maar ophopen en worden omgezet in lichaamsvet. Het proces van het verwerken van de energie is voor het lichaam best zwaar en daarom kan het veel hulp gebruiken. Deze hulp kan worden gevonden in vitamine B2. Deze vitamine zorgt er namelijk voor dat energie vrij wordt gemaakt uit koolhydraten, eiwitten en vetten die je dagelijks via je voeding binnenkrijgt. Je energieniveau blijft hierdoor op peil, je krijgt er een gezondere huid van en je zenuwstelsel blijft goed werken. Daarnaast verbeterd ook je gezichtsvermogen.
Het vitamine B-complex
Vitamine B2 behoort bij het vitamine B-complex. Dit is een overkoepelende naam voor alle soorten vitamine B die allemaal samenwerking om je lichaam sterk en gezond te houden. Bij dit complex horen de volgende vitamines:
- Vitamine B1 (ook wel Thiamine genoemd)
- Vitamine B2 (Riboflavine)
- Vitamine B3 (Niacine)
- Vitamine B5 (Panthoteenzuur)
- Vitamine B6 (Pyridoxine)
- Vitamine B8 (Biotine)
- Vitamine B11 (Foliumzuur)
- Vitamine B12 (Cobalamine)
Dit is een uitgebreide lijst, maar wist je dat er vroeger nog meer nummers aan deze lijst waren toegevoegd? Zo bestonden er bijvoorbeeld ook een vitamine B4 of een vitamine B7 en B13. De stoffen die tot deze nummers behoorden (Inositol, Orootzuur en Choline) bleken door het lichaam zelf te worden aangemaakt. Deze hoefden niet meer gesuppleerd te worden en hierdoor behoren ze niet meer tot de vitaminen. Het zijn lichaamseigen stoffen geworden. Het had hierdoor ook geen zin meer om deze stoffen tot de vitaminen te betrekken, want het lichaam maakte er al genoeg van aan.
Het kan wel zijn dat je in de winkel soms nog één van deze ‘vitamines’ tegenkomt in supplement vorm, maar het Voedingscentrum raadt het niet aan om dit in te nemen. Dit, omdat de werking van de stoffen niet voldoende is aangetoond en het daarnaast ook niet aangetoond is wat voor effecten het heeft als je deze stoffen alsnog in zou nemen terwijl ze al door het lichaam worden aangemaakt.
Waar kun je vitamine B2 uit halen?
Vitamine B2 kan worden gehaald uit allerlei verse producten die je dagelijks naar binnen kunt werken. Zo is het vooral te vinden in groenten, fruit, eieren, brood en andere graanproducten. Daarnaast is het ook te vinden in melkproducten en vleeswaren. Door een goede combinatie te maken van verschillende soorten gerechten en ingrediënten kun je ervoor zorgen dat je deze vitamine gewoon uit je voeding kan halen. Het is wel belangrijk dat je de voeding goed bewaart om de werking van de vitamine te waarborgen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je melk op een donkere plek bewaart. Daarom is het bijvoorbeeld beter om te kiezen voor een pak melk in plaats van een doorzichtige fles. Bij het koken van groenten waarin deze vitamine zit, is het aan te raden dat je de groenten niet in te kleine stukjes snijdt en in een kleine hoeveelheid water kookt. Op deze manier zorg je ervoor dat de meeste vitamines behouden blijven. Een andere eigenschap van deze vitamine is dat het een gele kleur heeft. Dit is de reden dat het ook vaak aan voeding wordt toegevoegd. Je zult de vitamine dan herkennen aan het E-nummer E101 op de ingrediëntenlijst.
Hoe herken je dat je een tekort hebt aan vitamine B2?
Net zoals met elke vitamine, kan het zijn dat je een tekort ontwikkeld voor de vitamine B2. Dit kan bijvoorbeeld komen door het feit dat je niet gevarieerd genoeg eet of dat je ziek bent waardoor de afbraak van vitaminen in je lichaam versneld is. Het is dan noodzakelijk dat je deze vitamine dan wel aanvult om ervoor te zorgen dat je geen tekort blijft behouden waardoor dit schadelijk kan zijn voor het lichaam. Een tekort aan deze vitamine kan je herkennen aan een aantal symptomen:
- Vermoeidheid
- Huidproblemen
- Ontstekingen
- Verlaagd hemoglobinegehalte
Bij een tekort aan deze vitamine is vermoeidheid een groot gevolg. Vele mensen zijn tegenwoordig erg moe, maar hiervan kan de oorzaak vaak worden gevonden van een aantal factoren, zoals bijvoorbeeld het vele werken of het slecht slapen. Bij een tekort aan vitamine B2 voelt de vermoeidheid wat anders aan. Het is niet zomaar even moe zijn, maar het is meer het lusteloos voelen of het voelen alsof je helemaal nergens zin in hebt. Daarnaast kunnen ook huidproblemen voorkomen. De huid heeft een aantal vitaminen nodig waarmee er kan worden gezorgd dat het er vitaal, sterk en prachtig uitziet. Als je een tekort hebt in deze vitamine, dan zal dat snel terug te zien zijn in de huid. Je merkt dat je huid wat droger en schilvers heeft. Daarnaast kunnen er in ernstige gevallen ook wondjes ontstaan. Dit heeft allemaal te maken omdat het niet de verbinding krijgt wat nodig is om de vitaliteit te behouden. Daarnaast kunnen er zelfs algehele ontstekingen plaatsvinden in het lichaam. Doordat het hele lichaam is opgebouwd uit cellen, en vitamine B2 nodig heeft om deze cellen sterk en gezond te houden, kan een tekort ertoe leiden dat er ontstekingen in het lichaam plaatsvinden. Dit kan bijvoorbeeld worden gezien aan de mondhoeken. Bij een tekort aan de vitamine, kunnen er bijvoorbeeld wondjes ontstaan bij de mondhoeken. Dit is een uiting van een ontsteking. Tot slot is een ander kenmerk van het tekort in deze vitamine dat er sprake is van een verlaagd hemoglobinegehalte. Hemoglobine is een stofje in het bloed dat ervoor zorgt dat het bloed rood is en is verantwoordelijk voor het vervoeren van zuurstof van de longen naar de rest van het lichaam. Als je een tekort zou hebben van de vitamine, dan zou de stof hemoglobine minder goed zijn werking kunnen doen.
Wat is een gezonde hoeveelheid vitamine B2?
Om een gezond leven te leiden, is het belangrijk dat je de aanbevolen minimale dagelijkse hoeveelheid binnenkrijgt. Voor mannen is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid vastgesteld op 1,5 milligram per dag en voor vrouwen staat dit op 1,1 milligram. Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de leeftijden van kinderen om te bepalen wat ze dagelijks binnen moeten krijgen. Hier is dan ook weer een verschil tussen jongens en meisjes. Zo hebben jongens van 14 jaar bijvoorbeeld 1,5 milligram per dag nodig en hebben meisjes van dezelfde leeftijd dezelfde gehalte nodig. Het verschil treedt op vanaf 14 jaar en ouder. Dan blijven de jongens steken op deze 1,5 milligram per dag en gaan de meisjes terug naar 1,1 milligram per dag. Voor een overschot aan deze vitamine hoef je niet bang te zijn. Het is namelijk niet schadelijk als je een beetje teveel hebt binnengekregen. Je plast het zo weer uit. Je merkt wel aan je urine dat deze wat geler is van kleur. Want ook als het wordt uitgescheiden via je urine, behoudt de vitamine de gelige kleur.
Vitamine B2 behoort tot een van de meest belangrijke vitamines die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Het is dan ook erg belangrijk om deze vitamine dagelijks via de dagelijkse maaltijden binnen te krijgen en anders bij te slikken als dit je niet lukt. Door middel van deze vitamine blijven de functies van het lichaam werken zoals het hoort.