Vitamine B5 (Panthoteenzuur): dé vitamine voor sporters

Vitamine B5, of pantotheenzuur, is belangrijk voor onze gezondheid, omdat het voordelen biedt die onmisbaar zijn voor het goed functioneren van ons lichaam. Lees hier meer over de voordelen van deze vitamine, die tot de B-groep hoort.

Wat is vitamine B5 of pantotheenzuur

Pantotheenzuur bevat calcium pantothenaat en is een vitamine die nodig is voor het correct functioneren van de energiestofwisseling. Het is ook betrokken bij het metabolisme van voedingsstoffen (eiwitten, lipiden en koolhydraten).

Bovendien is deze vitamine bijzonder nuttig bij de behandeling van een deel van de neurotransmitters (hersenactiviteit). Het stelt ons centrale zenuwstelsel in staat om goed te functioneren. Daarom het belang om de voordelen van vitamine B5 zo goed mogelijk te benutten.

Het speelt ook een belangrijke rol in de synthese van steroïde hormonen. Inderdaad, deze vitamine zal zowel de hormonen die stress beheren, maar ook de geslachtshormonen synthetiseren.

Het is ook duidelijk onmisbaar voor het behoud van een goede gezondheid op een dagelijkse basis. Het is daarom nodig om de inname ervan in de eerste plaats te verzekeren via de voedingsmiddelen die we dagelijks eten en die rijk zijn aan pantotheenzuur.

Wat zijn de vitamine B5 behoeften van atleten

De aanbevolen dagelijkse hoeveel voor een gemiddeld persoon is vijf mg, maar atleten hebben veel hogere eisen.

Zij moeten namelijk hun sportactiviteit in zo goed mogelijke vorm kunnen uitoefenen. Dit betekent dat ze een goed energiemetabolisme hebben. Om je een idee te geven, de dosis voor atleten is 100 mg per dag. Deze vitamine is dus belangrijk voor hen. Ze moeten een voldoende inname van vitamine B5 hebben, ze kunnen het vinden in voedsel dat rijk is aan pantotheenzuur, zoals je hieronder kunt lezen.

Wat zijn de voordelen

Deze vitamine is belangrijk voor de productie van energie (energievoedingsstoffen) en helpt bij het verminderen van fysieke vermoeidheid. Het helpt mensen om zich elke dag fit te voelen om hun dagelijkse leven onder ogen te zien en zich niet moe te voelen.

Het helpt de intellectuele functies verbeteren

Het draagt ook bij aan de normalisering van de intellectuele en psychologische mogelijkheden: redeneren, geheugen en concentratie. Een goede inname van deze vitamine is onmisbaar gedurende het hele leven, van jongs af aan tot op hoge leeftijd.

Vitamine B5 zorgt voor celvernieuwing

Vitamine B5 wordt ook gebruikt om onze huidcellen te vernieuwen, het is betrokken bij de productie van haar en haargroei of bij de vernieuwing van onze slijmvliezen.

Pantotheenzuur zorgt voor de synthese van vitamine D

De rol van vitamine B5 houdt daar niet op, want pantotheenzuur wordt gebruikt bij de synthese van vitamine D. Zoals iedereen weet, is vitamine D ook belangrijk voor de mineralisatie van je botten. Het speelt ook een belangrijke rol bij de opname van zowel fosfor als calcium in de darm. Wanneer er een tekort is, zal het dus altijd schadelijk zijn voor de synthese van vitamine D.

Andere voordelen van vitamine B5

Pantotheenzuur is ook nuttig voor de goede werking van de bijnieren. Daarnaast is het onmisbaar voor de synthese van vetten in het lichaam en in het oxidatieproces. Het heeft een effectieve werking en laat een goed cholesterol- en triglyceridengehalte toe.

Geen bovengrens voor pantotheenzuur

Er werd geen bovengrens voor de inname vastgesteld, omdat er geen toxiciteit voor de mens kon worden aangetoond. Zelfs bij de inname van grotere hoeveelheden van deze vitamine zijn tot nu toe geen bijwerkingen waargenomen. Zeer hoge doses van tien gram of meer per dag kunnen eventueel leiden tot spijsverteringsstoornissen en in het ergste geval tot diarree.

Waar kun je die vitamine B5 vandaan halen

Pantotheenzuur is beschikbaar in veel voedingsmiddelen, in verschillende doseringen. Dit zijn goede voedingsbronnen die niet over het hoofd mogen worden gezien. Het lichaam kan deze vitamine echter niet opslaan, en het kan maar in kleine hoeveelheden worden gesynthetiseerd. Het is daarom in ons belang om ervoor te zorgen dat we voedingsmiddelen consumeren die bijzonder rijk zijn aan deze vitamine of pantotheenzuur, zodat we een correcte dagelijkse inname hebben die effectief is voor de energieproductie.

Onder de voedingsmiddelen die het rijkst zijn aan deze vitamine, kunnen we het volgende noemen:

 • rundsnieren
 • varkensnieren
 • lamslever
 • kalfs- of varkenslever
 • kippenlever en spiermaag
 • Shiitake champignons

Er zijn ook nog drie voedingsmiddelen die bijzonder rijk zijn aan pantotheenzuur. Zonnebloempitten zijn rijk aan deze vitamine en bevatten eiwitten, vezels, gezonde vetten en ijzer. Dit staat bekend als de krachtpatser van de B-complex-vitamines. Eén kopje boekweit bevat meer dan 20 procent van de dagelijkse behoefte aan pantotheenzuur. Ook zongedroogde tomaten bezitten veel van deze eigenschappen.

Het is belangrijk om te weten dat vitaminen en mineralen worden geëlimineerd in het water dat gebruikt wordt om voedsel te koken, omdat het in water oplosbaar is. Het is ook bekend dat warmte deze vitamine vernietigt. Het is belangrijk om rekening te houden met deze twee grote nadelen bij het bereiden van voedsel.

Ook in andere producten aanwezig

Naast voedsel zijn er producten voor de hydratatie van de ogen die vitamine B5 bevatten. Er zijn ook producten voor de behandeling van de huid, die een alcohol van pantotheenzuur bevatten. De naam is panthenol. Het gebruik van deze verbinding helpt bij de behandeling van geïrriteerde huid en een betere wondgenezing. Wanneer het lichaam deze vitamine mist, kunnen deze extra bronnen nuttig zijn, maar ze moeten natuurlijk worden gebruikt naast de voedselbronnen, die de voorkeur verdienen.

Wat gebeurt er als er een pantotheenzuur tekort is

Onze huidige levensstijl kan leiden tot een tekort aan vitamine B5 wanneer we een onvoldoende uitgebalanceerd dieet hebben (we hebben een tekort aan vitaminen) en voornamelijk bewerkte voedingsmiddelen eten. Ook het invriezen van voedsel en ingeblikte producten is bijvoorbeeld schadelijk voor deze vitamine. Deze producten hebben inderdaad een aanzienlijke hoeveelheid van deze vitamine verloren en kunnen niet de aanbevolen dosis leveren. Een evenwichtige voeding met voldoende hoeveelheden pantotheenzuur is daarom de beste oplossing.

Wanneer er een tekort is aan vitamine B5 of pantotheenzuur, zal het menselijk lichaam als volgt reageren:

 • je zult verdoofdheid in de handen en voeten (mieren) of andere onaangename gewaarwordingen ervaren
 • het immuunsysteem zal achteruitgaan
 • een hypoglycemische aandoening (gebrek aan bloedsuiker) kan optreden
 • beenkrampen, dag of nacht, kunnen zich voordoen
 • er is een hoog risico op ademhalingsproblemen

Andere ongemakken kunnen in meer of mindere mate optreden, zoals een verandering in de stemming die uitglijdt naar een depressieve toestand, of darmklachten (gas en constipatie). Ten slotte kan ook slapeloosheid optreden.

Andere voordelen

Huidproblemen vinden natuurlijk een interessante verbetering door het gebruik van een product dat pantotheenzuuralcohol bevat.

Behandeling van acne

Pantotheenzuur kan therapeutisch worden gebruikt. Het wordt gebruikt ter bestrijding van acne (acne vulgaris) en ter ondersteuning van de wondgenezing. Deze B-vitamine wordt terecht de “koningin van de huidvitaminen” genoemd.

Hoge doses pantotheenzuur zijn een mogelijkheid voor de behandeling van acne. Het vermindert de talgproductie van de huid door indirect bepaalde hormonen en vetzuren te reguleren. Hierdoor kan de puistvorming worden verminderd en de poriegrootte worden verfijnd. Voorstanders van dit type behandeling bevelen een systematische verhoging van de in te nemen dosis aan.

Gewichtsbeheersing

Daarnaast zou vitamine B5 ook positieve effecten hebben op de gewichtsbeheersing. Een verhoogde dosis van deze vitamine bevordert de vorming van het co-enzym A dat de vetstofwisseling stimuleert. Het kan dus worden gebruikt als ondersteuning in het kader van een dieet.

Goed voor het haar…?

De effectiviteit van vitamine B5 als conditioner in haarshampoos is omstreden. De cosmetica-industrie belooft het haar langdurig te hydrateren en te laten glanzen en het te beschermen tegen beschadiging. Critici wijzen er echter op dat dit effect nog niet duidelijk is bewezen. Er zijn echter aanwijzingen dat pantotheenzuur de haargroei kan bevorderen en haaruitval kan vertragen.

Voor een evenwichtige cholesterol

Aangezien het tekort de juiste synthese van vetten in het menselijk lichaam verhindert, zal het nodig zijn om dit in te halen, om een correct niveau van cholesterol en triglyceriden te herwinnen.

Iemand die een tekort heeft aan deze vitamine zal zijn of haar dieet moeten herzien om meer vitaminerijke voedingsmiddelen uit deze groep te kunnen consumeren, zoals varkensnieren, rundernieren, lamslever en kalfs- of varkenslever. Inderdaad, dit zijn voedingsmiddelen met goede hoeveelheden, ze zijn niet te verwaarlozen. Het is daarom belangrijk om bij de bereiding van maaltijden voorrang te geven aan zoveel mogelijk van deze voedingsmiddelen.

Orgaanvlees is voor veel mensen niet het favoriete voedsel. Zij zullen meer aangewezen zijn op het gebruik van voedingssupplementen die deze vitamine bevatten. Je kunt ze zowel in de apotheek als online gemakkelijk verkrijgen.