intermittent fasting

Intermittent fasting: het gezonde eetritme. De Dieettest!

Voor ons, moderne mensen is het normaal om een continue aanvoer van voedsel beschikbaar te hebben. In de supermarkt kun je op elk moment al krijgen wat je hartje begeert. Voor onze voorouders, die als jagers en verzamelaars leefden, was dit natuurlijk niet het geval. Voordat de mens zich vestigde en leerde om gewassen te verbouwen en vee te fokken, waren er altijd dagen dat er geen vast voedsel beschikbaar was en konden ze niet anders dan aan “intermittent fasting” doen.

Dit klinkt nogal dramatisch in onze verwende oren van vandaag. Maar deze onvrijwillige vastendagen deden geen kwaad. Ze ontlastten het organisme en maakten het resistenter.

Het vasten met tussenpozen: Het dieetritme van onze voorouders

De uitvoering van intermittent fasting is eenvoudig. Fasen van normale voedselinname worden gevolgd door perioden van vasten.

Er zijn twee basisvarianten van de intermitterende vasten, die op hun beurt talrijke variaties mogelijk maken.

Een vastendag per week

Dit wil gewoon zeggen dat je een dag per week vast. Sommige mensen vasten ook twee dagen per week, bijvoorbeeld elke maandag en elke donderdag. Anderen eten en vasten afwisselende gedurende 24 uur per dag.

Gezonde vegan maaltijdDeze laatste variant is natuurlijk de meest intensieve vorm van vasten met tussenpozen. De ene dag eet je naar believen, de volgende dag neem je helemaal geen calorieën binnen. Water en ongezoete thee worden gebruikt om de vloeistofbehoefte op de vastendagen te dekken.

Om een gewenst effect te bereiken, zoals gewichtsverlies of verbetering van de gezondheid, is het raadzaam om de intermitterende vastendagen met de kortst mogelijke tussenpozen toe te passen. Dus, dagelijks of in een verhouding van twee op een, twee dagen eten en een dag vasten is id Dit ritme moet worden aangehouden totdat de gewenste doelen zijn bereikt. Als je eenmaal het gewenste gewicht hebt bereikt, je je beter voelt of als je bloedbeeld aantoont dat alles weer normaal is, kunnen de vastendagen weer minder vaak voorkomen.

Een vastenperiode van zestien uur

Het is duidelijk de moeite waard om met tussenpozen te vasten! Begin op een ontspannen manier, bijvoorbeeld met een vastenperiode van zestien uur. Neem je eerste maaltijd om 10 uur ‘s ochtends en je tweede maaltijd om 17 uur ‘s middags. Schik je twee maaltijden volgens de richtlijnen van het alkalisch overschot-dieet, eet langzaam, kauw goed, geniet bewust van elk moment en drink alleen water of een aromatische alkalische kruidenthee tussen de maaltijden door.

Natuurlijk mogen maaltijden geen suiker of andere geïsoleerde koolhydraten (wit meel, witte rijst) bevatten. Op deze manier blijven de bloedsuiker- en insulinespiegels laag en krijgt het lichaam meer energie van de verbranding van vetten. Al met al voed je je op natuurlijke manier met zo gezond mogelijk afgelijnde intervallen.

Wanneer neem je voedingssupplementen in tijdens intermittent fasting

Na de eerste maaltijd is het een goed moment om voedingssupplementen te nemen zoals antioxidanten en vitaminen (vitamine C, vitamine B-complex, vitamine B 12, astaxanthine, OPC, etc.), aminozuren en plantaardige stoffen (zoals brandnetelbladpoeder, gerstegraspoeder of wat je maar nodig hebt – een kopje gezonde witte thee of groene thee mag ook).

De stofwisseling werd uitstekend gestimuleerd door de maaltijd, en de micronutriënten kunnen nu gemakkelijk door de darmen worden opgenomen.

Maakt het vasten met tussenpozen je hongerig

In eerste instantie is intermittent fasting voor veel mensen onbekend, vooral voor degenen die voortdurend een hapje of drankje eten. Ze denken dat ze honger hebben. Het gaat echter vaak niet om de honger, maar om de eetlust.

intermitterend vastenZelfs een uit de hand gelopen bloedsuikerspiegel kan in eerste instantie een hongergevoel opwekken. Dit geldt vooral als iemand in het verleden herhaaldelijk maaltijden of snacks heeft gegeten met geïsoleerde koolhydraten (zoete repen, zoete dranken, broodjes, koekjes, zoete deeltjes, etc.).

De consumptie van deze geïsoleerde koolhydraten veroorzaakt een snelle stijging van de bloedsuiker- en insulinespiegel. Honger is het gevolg, omdat de bloedsuikerspiegel al snel weer overmatig daalt en het lichaam het verlangen naar suiker signaleert.

Het is echter juist door intermittent fasting en de voeding zonder geïsoleerde koolhydraten dat het organisme weer leert zijn bloedsuikerspiegel te reguleren, zodat zelfs enkele uren zonder voedsel kan worden overleefd zonder dat de maag gromt of een gevoel van zwakte ontstaat. Het hongergevoel is dus van korte duur, en het intermitterend vasten zorgt relatief snel voor een veel “logischere” biologische klok van je metabolisme, iets wat je net niet doet met een soepdieet, bijvoorbeeld.

In de toekomst zullen de vastenperiodes zich ontwikkelen tot fasen van maximale fysieke en mentale prestaties.

De gevolgen van intermitterend vasten

dieetGewichtsverlies

Het duurt langer om gewicht te verliezen maar het is duurzamer en gezonder dan een crashdieet.

Natuurlijk treedt er geen gewichtsverlies op als er grote hoeveelheden ongezond voedsel worden gegeten op de dagen van het vasten of tijdens de maaltijden, als je niet beweegt …

Intermitterend vasten reguleert de bloedsuikerspiegel

De gunstige effecten van het intermitterend vasten op de gezondheid zijn gebaseerd op ingewikkelde biochemische processen.

Intermittent fasting leidt in de eerste plaats tot de al genoemde daling van de bloedsuiker- en insulinewaarden, wat op zich al een onbeschrijflijke vooruitgang voor de gezondheid betekent. Omdat een uit de hand gelopen bloedsuikerspiegel zoveel negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid dat er boeken mee gevuld kunnen worden. Of het nu gaat om acne, kanker, hormoonstoornissen, depressies, chronische ontstekingen of wat dan ook, in de overgrote meerderheid van de gevallen zijn er bloedsuikerschommelingen de oorzaak.

Het verlaagt hoge bloeddruk

In de loop van het intermitterend vasten wordt de hoge bloeddruk vaak hersteld. Samen met de hoge bloedsuiker- en insulinespiegel is een hoge bloeddruk een van de belangrijkste risicofactoren voor hart- en vaatziekten en hartinfarcten.

In experimenten met knaagdieren is herhaaldelijk bevestigd dat een onderbroken vasten tot een verbetering van al deze waarden leidt.

Het reguleert het cholesterolgehalte

Studies onder moslims die vasten tijdens de maand van de Ramadan worden ook gebruikt ter vergelijking. Dit is in principe ook een soort vasten met tussenpozen. Ze eten pas na zonsondergang, wat betekent dat de tijd van voedselinname beperkt is tot enkele uren per dag. Zo konden verlaagde waarden van het potentieel vasculaire schadelijke LDL-cholesterol worden gevonden bij de vastende personen met een verhoging van het vasculaire-beschermende HDL-cholesterol.

Bescherming tegen ziekten van het zenuwstelstel

Studies hebben ook aangetoond dat intermitterend vasten de gezondheid van het zenuwstelsel kan verbeteren door een gunstige invloed uit te oefenen op de metabolische en cellulaire signaalwegen.

Verlaagde bloedsuiker- en insulinespiegels tijdens de voedselonttrekking stimuleren de productie van beschermende proteïnen en antioxiderende enzymen. Ze helpen allemaal de cellen beter om te gaan met de oxidatieve stress die vandaag de dag alomtegenwoordig is.

Het intermitterend vasten bevordert ook het vrijkomen van neurotrofine. Dit zijn eiwitten die worden afgescheiden door volwassen zenuwcellen in het centrale zenuwstelsel. Hun taak is om de groei, differentiatie en gezondheid van nieuw te ontwikkelen zenuwcellen te controleren.

Conclusie: Intermittent Fasting

Intermitterend vasten is zeker geen wonderbaarlijk dieet dat je snel kilo’s laat afvallen zonder extra maatregelen. Het dient eerder als een extra interessante maatregel die perfect past in een gezonde levensstijl en vergroot het succes ervan.

Gepubliceerd door

Laure-Anne

Laure-Anne is professioneel voedingsconsulente en geeft haar klanten professioneel advies op het vlak van gezondere voedingsgewoontes. Bij Family Sponge schrijft Laure-Anne soms ook artikels over gezonde voeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.